IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Седанът Mazda6 напусна още един голям пазар

Бъдещето на популярния модел изглежда все по-мрачно

Mazda прекрати производството на своя седан от среден клас в Япония. Остарялата Mazda6 напуска местното производство, като се очаква то да приключи в средата на април. От пускането си на пазара преди 22 години, от седана с номер 6 са продадени 226 437 бройки.


Mazda6


Актуалното поколение на модела, предлаган още като комби, се появи през 2012 г. Напускането на японския пазар следва тези в САЩ и Великобритания - съответно през 2021 и 2023 г. Засега Mazda6 все още се предлага в Европа, но не е ясно колко време ще продължи.

В официалното съобщение на компанията за спирането на модела в Япония се посочва, че неговото място ще бъде заето от кросоувърите CX. Това означава, че Mazda6 няма да получи наследник и тези клиенти, които не искат SUV, ще трябва да се насочат към Mazda3. Тя обаче е твърде малката, за да се предлага като практично комби.


Mazda6


Бъдещето на Mazda6 изглежда още по-мрачно, тъй като японският производител вече обяви изключването на модела от списъка с автомобили, които ще бъдат изградени на новата платформа със задно предаване. Според изданието Best Car ръководството на марката стигнало до това решение след положителните отзиви, получени за новите модели CX-60 и CX-90.


0 от 500
  • #9
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Az ( преди 2 месеца )
    Mazda шестичката си е супер кола от всякъде.
  • #8
    1 rate up comment 1 rate down comment
    Маздафен ( преди 3 месеца )
    Това може да се бройка за една година или нещо такова Немислимо е, та този модел е най-продавани я на Мазда знавсичко времена (според мен) поне 20 млн са продали
  • #7
    4 rate up comment 1 rate down comment
    Ivan ( преди 3 месеца )
    Пишат си на ангро, без разбиране и грешки в превода, милиони са продали.
  • #6
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Иван ( преди 3 месеца )
    И една 626 която е предшественик на 6цата.
  • #5
    7 rate up comment 0 rate down comment
    Иван ( преди 3 месеца )
    През годините в семейството ми сме сменили около 10 коли ,половината от които бяха мазди ,и искам да кажа че от 6 години марката Мазда и специално моделът 6 е важна и неизменна част от нашето ежедневие,лично с баща ми имахме общо 6 мазди ,323 от 86 и от 2001, три мазди 6 две от 2003г. едната комби която продадохме преди половин година ,и една хечбек която закупих преди 4ри месеца ,и третата която закупихме след като продадох комбито ,от 2012 г пак комби.
  • #4
    3 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 месеца )
    Колега, дори да е само за японския пазар пак ми се струва странно, освен ако не са произвеждали за цял свят.
  • #3
    4 rate up comment 1 rate down comment
    Илиян ( преди 3 месеца )
    А дали CX80 ще се появи *** европейския пазар? Чакам с нетърпение да разбера, зашото ми писна от маслояда Тигуан!
  • #2
    10 rate up comment 1 rate down comment
    Хвалипръц ( преди 3 месеца )
    До 1: Само за Япония става въпрос.
  • #1
    6 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 3 месеца )
    225к броя за 22г в световен мащаб? Това по 1000к на година, чудно ми е дали изобшо е им е бил на сметка, че и да го търпят 22г?!