IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Бившият главен дизайнер на Skoda, BMW и Rolls-Royce отива при китайци

Словакът Йозеф Кабан ще отговаря за външния вид на моделите на MG

Словакът Йозеф Кабан е поредният европейски дизайнер, който преминава на работа в китайски автомобилен производител. След като прекара по-голяма част от живота си във Volkswagen Group и BMW Group, той вече ще работи за SAIC, където ще отговаря за външния вид на моделите от марката MG.


Йозеф Кабан


Още като студент Кабан участва в конкурс за дизайн, организиран от чешката марка Skoda. Известно време той участва в разработката на външния вид на Bugatti Veyron 16.4, след което се премества в Audi. От 2008 г. до 2017 г. Йозеф Кабан е главен дизайнер на Skoda, като под негово ръководство бяха пуснати модели като Rapid, Octavia и Kodiaq.

През 2017 г. Кабан стана главен дизайнер на BMW, след това се премести на същата позиция в Rolls-Royce, а през 2020 г. се върна във Volkswagen Group на поста главен дизайнер на марката Volkswagen. Малко повече от две години по-късно Кабан напуска поста си, защото според шефовете не е успял да създаде единен дизайнерски език за автомобилите на германската марка.


Йозеф Кабан


Сега 51-годишният словак е получил предложение от китайския концерн SAIC, на което явно няма как да откаже. Кабан ще заеме поста вицепрезидент на Global Design Center на SAIC и ще отговаря за външния вид на колите на бившата британска марка MG, която сега е собственост на китайците.

SAIC е един от най-големите държавни автомобилни концерни в Китай и дългогодишен партньор на Volkswagen. А марката MG, възродена от китайците, се смята за пряк и по-достъпен конкурент на електрическите автомобили Volkswagen ID. Компактният MG4 наскоро изпревари Volkswagen ID.3 по продажби в Европа. SAIC и MG имат амбициозни планове за бъдещето: до 2030 г. компанията майка планира да пусне около 30 нови чисто електрически модела от различни марки, включително MG.


Йозеф Кабан


Между другото, Кабан не е единственият дизайнер на Volkswagen Group, който в момента работи в голяма китайска автомобилна компания. Миналата есен ветеранът от Volkswagen - Клаус Зисора, който дълги години отговаряше за дизайна на Golf, се премести в Changan на позицията главен дизайнер.


0 от 500
  • #6
    1 rate up comment 0 rate down comment
    татата ( преди 1 седмица )
    сега ще наскачат "специалисти" с мнения срещу Шкода, които обаче никога не са карали Шкода :)
  • #5
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Пропов ( преди 1 седмица )
    Верно че шкодите лъжат че са БМВта, ама като се приближиш и идва и разочарованието. А тоя направи единственото поколение БМВта дето не можеш да различиш 3ка от 5ца и 7ца. Бяха станали като Алудитата - един дизайн, различни размери, като матрьошки. Таман си е за Китай, там си е традиция дизайна да е хем краден, хем смотан.
  • #4
    0 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 седмица )
    шкода - дизайн прекопиран от бмв и вътрешни чарколяци - на групата . пълна пародия
  • #3
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 седмица )
    А бе, не знам, колко е дизайнер, но в тия фирми парите определено са "дизайнерски"!!
  • #2
    2 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 седмица )
    След като полседните Шкоди заплиличаха на БМВ, сега да очакваме и китайските варианти
  • #1
    2 rate up comment 5 rate down comment
    Смех ( преди 1 седмица )
    Тоа па един дезайнер словак и дезайн