IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Renault готви бюджетен аналог на Skoda Octavia на базата на Duster

Проектът C-Neo ще включва и достъпно като цена комби в стил „allroad“

Duster през 2024, Bigster през 2025 година - графикът на Dacia изглежда доста натоварен, но това не означава, че марката ще получи почивка след премиерата на двата си SUV-модела. За 2026 г. е планирането пускането на пазара на още два нови автомобила, които са част от проекта Dacia C-Neo, като сега френското издание Automobile Magazine разкрива любопитни подробности за тях.


Dacia


Идеята на компанията-майка Renault Group е да пусне на пазара бюджетен аналог на Skoda Octavia на базата на Duster. Комбито и седанът от среден клас ще споделят платформата CMF-B и гамата двигатели с новия Duster, а като размери и форма ще се доближават до Peugeot 308 и Skoda Octavia. Цената на новите румънски продукти обаче ще бъде много по-ниска.

След оттеглянето на Renault Megane Estate и Ford Focus SW, в Европа се появи ниша от достъпни комбита. Не всеки купувач може да плати почти 31 000 евро за модел на Skoda или Peugeot от този клас, затова и в Renault смятат да се възползват от ситуацията. За основа на двата модела ще бъде взето третото поколение Duster, като седанът и комбито ще използват същите архитектура на шасито, задвижващи системи и дори интериор.

Според информацията бъдещото комби C-Neo ще бъде „с акценти в стил allroad“, тоест Dacia ще се стреми към офроуд-сегмента. Купувачите ще могат да избират между бензинови и газови версии, както и самозареждащ се хибрид. Компромиси по отношение на безопасността няма да бъдат правени, като новите продукти ще имат солиден набор от асистенти за водача и поне шест въздушни възглавници.

Проектът Dacia C-Neo трябва да бъде реализиран през 2026 г., като основното предимство на новите модели ще бъде цената. В момента най-простият Duster струва около 20 000 евро, а базовият Jogger - около 18 000. Бъдещото комби ще се предлага за около 22 000 евро, докато седанът ще е значително по-евтин.


0 от 500