IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Как да тонирате предните странични стъкла, без да си имате проблеми с КАТ

И как да защитите колата си от слънцето, без да нарушавате правилата за движение

Повечето спазващи закона собственици на автомобили знаят, че не можете да тонирате предните странични стъкла на колата. Ако не искате постоянно да се обяснявате със служителите КАТ и да плащате глоби. Всъщност това изобщо не е вярно.


тонирани стъкла


Яркото пролетно слънце ежегодно принуждава много шофьори да мислят за начини да защитят собствените интериора на личния си автомобил . Идеалният вариант е стандартно тониране и на предните странични стъкла, но това не е възможно. Законът изисква светлопропускливостта на предните стъкла да е най-малко 75%. Което на пръв поглед слага край на самата идея за бягство от слънцето с помощта на тониране.

Малко хора обаче знаят, че в магазините има специални атермални фолиа за автомобилно остъкляване. Те са практически прозрачни, но въпреки това намаляват светлопропускливостта. Принципът на действие на такова покритие е свързан с неговата многослойна структура.

За да се получи, върху полимерната основа се нанася тънко покритие, съдържащо частици от определени метали. Последните отразяват или абсорбират ултравиолетовата част от слънчевия спектър, а също така предотвратяват проникването на инфрачервено лъчение през стъклото. Някои видове фолио имат допълнително защитно покритие, което прави този нюанс много по-устойчив на износване.

Колкото по-тънко и устойчиво на външни влияния е фолиото, използвано за атермално тониране, толкова по-скъпо е то. Освен това трябва да имате предвид, че някои автомобили вече имат малка степен на тониране на стъклата още от фабриката. Тези фолиа обаче не са удачни за предното/ветроупорно стъкло.


0 от 500
  • #4
    8 rate up comment 0 rate down comment
    Anonymous ( преди 3 месеца )
    #3 грешиш - задни стъкла могат и 100% затъмняване да имат, стига колата да е оборудвана със външни огледала(в днешно време всички са такива). Предните могат да са 25% затъмнени, важното е да са със сертификат от производителя и монтираният ги. Дупката в закона е ако са излезли от завода със повече от 25% затъмнение и тогава производителят трябва да е издал сертификат за автомобила че заводски е така. Нашите полицаи обикновено замерват "на око", но не правят проблеми на скъпите коли.
  • #3
    7 rate up comment 11 rate down comment
    анонимен ( преди 3 месеца )
    Абсолютно грешна статия. Всякакво фолио е забранено, включително и със сертификат. Може само тониране, което КАТ да замери, ако е в грниците е допустимо, ако ли не, автомобила се спира от движение!!!
  • #2
    2 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 3 месеца )
    Виж ти, можело да научим нещо полезно от сайта. Браво.
  • #1
    1 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 3 месеца )
    Имам технологията, да не слагаме изобщо стъкла ...