IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Smart търси помощ за възраждане на ForTwo с електрически мотор

В компанията са убедени, че подобен модел има много повече смисъл от големите коли на ток

Третото поколение ForTwo беше спрямо от производството миналия месец и сега Smart търси партньори, които да помогнат за възраждането на модела на изцяло нова мини-EV платформа. Според компанията-производител, един компактен, лек и пъргав, Smart ForTwo има много повече смисъл като електрическо превозно средство, отколкото много по-големи модели, захранвани с батерии.


Smart


Smart обаче не може да даде зелена светлина на новия модел, докато не намери партньор за проекта. Марката вече е съвместна собственост на Mercedes и Geely, а нейните електрически кросоувъри No1 и No3 са произведени в Китай, като използват същата архитектура Geely SEA2, която е в основата на моделите Zeekr X и Volvo EX30.

Компанията е провела разговори с няколко производителя, включително Mercedes, Renault и китайски марки, но в крайна сметка е решила, че най-подходящото решение в случая е разработката на собствена платформа, наречена Electric Compact Architecture (ECA). За да стане това обаче, е нужен партньор в проекта, който да поеме част от разходите. И докато той не бъде намерен, няма как да бъде съставен график за излизането на подобен автомобил на пазара.


Smart


Очаква се, че новият ForTwo с електрическо задвижване ще бъде преименуван като номер 2, за да го приведе в съответствие с другите автомобили в гамата на Smart - No1 и No3. Те обаче ще бъдат с по-големи размери.

Smart пусна революционното първо поколение на ForTwo през 1998 г., представи второто през 2006 г., а след това и третото - през 2014 г. Тази кола се произвеждаше във Франция до март тази година в завода, който сега вече се използва за сглобяването на всъдехода Ineos Grenadier. Въпреки възрастта си ForTwo си остава най-популярният модел от този клас в Европа.


0 от 500