IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Гърция изпищя от измама с български коли

Хит е Alfa Romeo, чийто километри са върнати от 284 000 на 143 000

Гърция изпищя от внесени коли със значително превъртян километраж, като естествено беше цитирана България. Измамата е често срещано явление въпреки непрекъснатите опити на съседите да прогонят мошениците.

 
километраж


Един от тях е задължителен регистър на внесените употребявани автомобили (МЕМО). Нарушителите отиват на прокурор, но това не спира мафиотските структури. Фалшифицирането на километража е най-честото явление. Естествено, пробегът се връща, понякога безсрамно.

Като пример медиите в Гърция сочат внесена от България Alfa Romeo Giulia, която по обява е изминала 143 000 километра. В действителност е навъртяла значително повече. Техник, с помощта на съвременни електронни системи, успя да разкрие действителния пробег на автомобила. Той е изминал над 284 000 километра до март 2023 г., докато през 2021 г. вече е бил надхвърлил 245 000 километра.

 
обява Алфа, Гърция


Показана е и оригиналната обява на български. Става въпрос за дизелов модел със 150 коня, произведен през 2017 година. За него продавачът иска 36 900 лева. Не е ясно на колко е бил спазарен.

Властите съветват купувачите да бъдат внимателни и да търсят дилъри с добра репутация, които имат пълна и истинска история на автомобила. По закон в Гърция всички вносители (дилъри и частни лица) на употребявани превозни средства трябва да регистрират данните за всяко употребявано превозно средство (пътнически, автобус, камион) в цитираното MEMO. Това трябва да става до 20 календарни дни от датата на заявлението за издаване на първо разрешение за регистрация.

 

0 от 500
  • #15
    6 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 4 седмици )
    Затова все още има хора които купуват нови коли, а не "неразличими от нови"
  • #14
    15 rate up comment 2 rate down comment
    Лекувам Наркозависим ( преди 4 седмици )
    Имам познат в Шкода в София .... Вика брат върната от лизинг на 480 000 км. Барнаха я вътре ,вънка като нова , върнахме километража на 113 000 и и искаме маса пари и хората ги дават .... Няма нищо читаво вече в тая територия само нагли тарикатлъци
  • #13
    7 rate up comment 0 rate down comment
    Propov ( преди 4 седмици )
    В България измамите стават, щото всеки се мисли за тарикат и е стиснат. Иска ем евтинко ем убаво. Безплатен обяд няма, особено пък от търговец на каквото и да било. И с имотите горят, и с колите , абе с всичко. Защо? Защото всеки се мисли за разбирач и не си проверява нещата преди да инвестира. Не им се дава 500 лв. за адвокат, или 200 лв. в оторизиран сервиз, това са има няма 1 процент от парите, който иначе рискуваш да загубиш. Елементарно е, ако си *** никакъв закон няма да те опази.
  • #12
    7 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 4 седмици )
    Ако колата е купувана от представителството което я продава и е до 5 г. трябва да е на реални км. и с пълна история. Това им е хубавото на тези коли че знаеш какво купуваш. И да доста по скъпи са от горублянките, но има защо да е така.
  • #11
    6 rate up comment 0 rate down comment
    Айде-айде! ( преди 4 седмици )
    Виждали сме италианска С-класа, превъртяна на 145хил. км от реални 420000км!
  • #10
    9 rate up comment 1 rate down comment
    братвурст ( преди 4 седмици )
    Тук си купуваш кола 2ра ръка изцяло на късмет, има ли закон, който да защити купувача? Давам 10 бона за кола уж "перфектна", тя гори 2 литра масло на 1000км. ?!?
  • #9
    9 rate up comment 5 rate down comment
    Алекс ( преди 4 седмици )
    Какво се оплакват? Малко са я превъртяли.
  • #8
    9 rate up comment 3 rate down comment
    Никола ( преди 4 седмици )
    Две туби бензин на автокъщата и готово ,всички коли ще хвърчат направо
  • #7
    12 rate up comment 2 rate down comment
    Друг Гост ( преди 4 седмици )
    Тези гърци от Луната ли падат?!? Повечете коли така са дошли в България - с пипан одометър.
  • #6
    7 rate up comment 1 rate down comment
    до 5 ( преди 4 седмици )
    Би трябвало да са на реални километри защото им дават гаранция. Освен това гонят репутация.