IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Porsche уби още два модела в Европа

Базовите 718 Boxster и Cayman отпадат от гамата на марката

Още два автомобила на Porsche - базовите варианти на модела 718, отпадат от гамата на марката. Както при бензиновия Macan, германският производител спира предсрочно производството на Boxster и Cayman, тъй като двете коли няма да отговарят на новите разпоредби за киберсигурност.


Porsche 718 Boxster / Cayman


Новите европейски закони за киберсигурност влизат в сила през юли 2024 г., след което Porsche вече няма да има право да регистрира колите в ЕС. Засега обаче двата модела ще продължат да живеят на други пазари.

Представител на Porsche официално потвърди, че купето и кабриолетът вече са спрени от производство в ЕС. В случая обаче има и изключения - версиите Cayman GT4 RS и Boxster RS Spyder са освободени от новото правило заради ограниченото им производство, така че ще продължат да бъдат предлагани.


Porsche 718 Boxster / Cayman


Проблемът произтича от електрическата архитектура, използвана от Boxster и Cayman, която не отговаря на предстоящите разпоредби. Промяната на колите в съответствие с новия закон би струвала на Porsche около половината от бюджета, използван за изцяло нов модел, което не е финансово оправдано.

Четвъртото поколение Boxster/Cayman е сравнително стар продукт, тъй като дебютира през 2016 г. под вътрешното кодово име „982". Първото поколение Macan е още по-старо, като се има предвид, че е на пазара от 2014 г. Оттеглянето на 718 от ЕС едва ли ще нанесе голям удар върху продажбите на Porsche, но Macan винаги е бил сред бестселърите на марката. В световен мащаб кросоувърът отбеляза 87 355 продажби през 2023 г., което е четири пъти повече сравнение с гамата 718.


Porsche 718 Boxster / Cayman


Следващото поколение на 718 ще бъде изцяло електрическо, като трябва да се появи в продажба през 2025 г. Пристигането му обаче не означава край на сегашните бензинови версии, тъй като двата модела ще се продават едновременно там, където е възможно. Porsche използва подобна стратегия за двете поколения на Macan.

Въпреки че 718 вече не се предлага за конфигуриране на пазарите в ЕС, все още можете да се закупите чисто нов Boxster или Cayman, като изберете бройка от наличните на склад.


0 от 500