IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Какво се случва при счупване на биелни лагери?

Разглобен двигател на Volvo показва последиците от тази повреда (ВИДЕО)

Когато става дума за повреда на биелен лагер, първото нещо, което идва на ум, е мигновеното и катастрофално разрушаване на двигателя, без никакви предупредителни знаци. Но понякога повредата на лагера може да се случи, след като моторът е работил дълго време, преди да гръмне. Точно това се е случило и с този двигател на Volvo.


двигател Volvo повреди


Механиците от YouTube-канала I Do Cars наскоро са се сдобили с излязъл от експлоатация 2,0-литров, четирицилиндров двигател с турбокомпресор. Той беше разглобен, за да се видят причините за повредата. Посочва се, че моторът е свален от Volvo XC60 от 2015 г., което се нуждае от нов задвижващ агрегат.

Отвън този двигател изглежда нормален. Няма дупки в блока или външни признаци на прегряване. Проверката на главата на цилиндъра разкрива наличието на лак и карбон, нищо необичайно за двигател с директно впръскване с такъв пробег. Но при по-внимателна проверка водещият открива тънък слой сребърна „паста“ във вдлъбнатините на главата на цилиндъра, което показва износване на лагерите.



Тази тънка метална паста също се озовава в масления съд, след като механикът във видеото я извади от блока. Според него този мотор вероятно е работил известно време, преди да се повреди, което е дало на материала на лагера достатъчно време да се износи и да причини повреда на останалата част от двигателя.

В един момент лагерите се чупят, удрят коляновия вал и окончателно унищожават двигателя. Лагерите на третия цилиндър дори са се завъртели един върху друг, причинявайки сериозни разрушения. Това се вижда и от големите парчета метал в тръбата за засмукване на масло.


0 от 500
  • #2
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Согурност ( преди 3 месеца )
    Волво винаги са и са били еталон за качество и безопасност Това ,че някой показва нещо не обобщава цялото производство.Не разбирам каква е тази българска злоба от безсилие за показност и комплекси за малоценност.
  • #1
    9 rate up comment 4 rate down comment
    Ха ха ( преди 3 месеца )
    Легендарната здравина на Волво отдавна приключи!Сега са просто китайчета печатащи еднодневки с имидж на стари лаври!