IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Колко може да изкара двигател при силен теч на масло?

Експерти посочиха след какво изминато разстояние моторът ще блокира

Липсата на масло в работещ двигател на автомобила няма веднага да доведе до катастрофално износване на агрегата, тъй като той има резерв. След колко време обаче моторът ще излезе напълно от строя?


смяна на масло


Когато маслото напусне двигателя, тогава вътре се получава силно триене на механизмите и износването на силовия агрегат се увеличава. Преди сериозни проблеми колата ще измине между 70 и 100 км, но има и шанс за два пъти по-голям пробег, като за това за нужни оптимални условия.

„След това силовият агрегат ще прегрее и ще блокира“, категорични са автомобилни механици, които припомнят, че на света все още няма няма двигател с вътрешно горене, който да работи без масло.

В същото време някои производители предлагат да закупят добавки, които позволяват на двигателя да работи без смазване. Експерти от индустрията обаче са категорични, че тези твърдения са повече от съмнителни и са единствено опит да се рекламира определен продукт.

„Преди време беше модерно да се рекламират всякакви добавки, казвайки, че ги изсипваме в двигателя и той работи без масло, но това няма как да бъде вярно. Всеки двигател може да работи без масло, но не за дълго“, обясняват експерти.


0 от 500
  • #2
    5 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 3 месеца )
    Ако двигателя е разработен като женати след работа на околовръстното може и без антифриз да караш.
  • #1
    6 rate up comment 3 rate down comment
    Dura Lube и Politron ( преди 3 месеца )
    На живо съм присъствал на тестове, на двигатели третирани с добавки Dura Lube и Politron. След източване на маслото двигателят работи в нормални обороти, около 2000 - 2500 без да прегрява и без да блокира. За целта преди това добавките са сипани в маслото и двигателят е изминал 5000 - 6000 км с масло с тези добавки, след което се източва и продължава да се кара още около 3-4 час, след което се свалят биелните и основните лагери и не изглеждат със "сенки" и петна от износване.