IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Какво означава стикерът с фарове и проценти под капака?

Тази информация често се пренебрегва от повечето шофьори

Много шофьори да виждали стикер, разположен под капака на автомобила си, който показва фарове и проценти. Освен това числата варират в зависимост от автомобила, като това е много важна информация, която може да бъде от ползва на човека зад волана.


фарове


На пръв поглед простият стикер „фар и процент до него“ показва така нареченото „намаляване на лъча на дългите фарове“. С други думи, колко е наклонен надолу светлинният лъч на фаровете на всеки конкретен автомобил. И тази информация позволява на шофьора да регулира правилно фаровете си.

Ако водачът вижда цифрата 1,3% на стикера и колата стои на 10 метра от осветения обект, тогава с включени къси светлини, горният ръб на светлинното петно ​​в идеалния случай трябва да се намира някъде на 13 см под центъра на фара.

Процентните стойности варират от 1 до 1,5 - в зависимост от модела и вида на осветителното оборудване. Понякога номерът може да е върху пластмасовия корпус на един от фаровете. В този случай не е по-трудно да се види.

Ако фаровете изглеждат твърде високи или твърде ниски, ефективността на оптиката пада с 20-30%. А това може да бъде от съществено значение и за безопасността на превозното средство, особено в тъмните часове на денонощието.


0 от 500