IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Заводът на Mercedes нае на работа... хуманоиден робот!

Андроидът Apollo изпълнява физически тежки и рутинни задачи, които хората не искат да правят

Заводът на Mercedes-Benz сега използва хуманоидния робот Apollo. Хуманоидният робот е разработен от американската компания Apptronik. Той е с размерите на средностатистически човек – с височина 170 сантиметра и тегло 73 килограма, Apollo е способен да вдигне 25 килограма товар.
  
   
Mercedes, робот
  
    
Задачите на робота във фабриката включват проверка на качеството на компонентите и доставянето им на поточната линия. Планирано е на хуманоидните роботи да бъдат поверени физически тежки, повтарящи се и рутинни задачи, за които е „все по-трудно да се намерят надеждни работници“, се казва в официално изявление на Apptronik.

Financial Times пише, че това е един от първите експерименти с използването на хуманоидни роботи в автомобилната индустрия. Едно от очевидните предимства на тяхното използване е, че няма нужда да се реорганизира пространството във фабриките, тъй като такива машини (за разлика например от роботизирани колички) се движат по същия начин като хората.

От Mercedes-Benz увериха, че не планират напълно да заменят хората с роботи. „Все още се нуждаем от първокласни работници, които могат да се справят с всички сложни задачи, свързани с производството на автомобили“, казва производственият директор Йорг Бурцер пред репортери.

Той обаче добави, че компанията обмисля възможността за използване на роботи Apollo не само на поточната линия, но и за други цели. Изпълнителният директор на Tesla Илон Мъск също работи върху създаването на хуманоиден робот. Прототипът, известен като Olimpus , е способен да изпълнява прости задачи като поливане на растения и пренасяне на кутии и най-вероятно и той ще поеме някои от задачите в фабриките на компанията.

При създаването на робота на Мъск са използвани компоненти от електрическите автомобили Tesla, по-специално батерия с капацитет 2.3 киловатчаса, система от микросхеми и задвижвания за управление на крайниците. Според Мъск серийният робот ще струва приблизително 20 хиляди долара. Не е известно кога Optimus ще влезе в производство. Но Tesla планира да пусни до 20 милиарда такива роботи в бъдеще.

Както вече ви информирахме, и BMW e на път да влезе в историята като една от първите автомобилни компании, наела на работа хуманоидни роботи. Германският гигант сключи договор с нашумялата напоследък компания Figure, за да използва нейните роботи в американския си завод в Спартанбърг.
  
   

 

0 от 500
  • #6
    2 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    До 3 И като някой 14 годишен нахаки роботите и им каже, да ти пръсна грозната мусура, ще е много заабвно ...
  • #5
    1 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    Интересно ми е, като. уволнят 99% от работниците, които реално потребяват и са бизнеса на 99% от клиентите на Мерцедес, колколи време ще им отнем да закрият всичко ...
  • #4
    4 rate up comment 0 rate down comment
    Лудория ( преди 1 месец )
    Ние не. Защото тези роботи се обучават с АI върху данни, които са масови. Използвайки ги, този робот няма да стане по-добра версия на нас самите, а по-лоша. И познавайки законите, още по-лесно ще се измъква. ;)
  • #3
    3 rate up comment 3 rate down comment
    Аз съм ЗА ( преди 1 месец )
    Един-два такива робота биха ни оправили Икономиката, Парламента, Съдебната система - само трябва да им се дадат правата като открият тежко обременен престъпник - да го отстрелват на секундата. Каквото и би трябвало да бъде ПРАВОсъдието. Да пуснат един взвод ПРАВОсъдни роботи на разходка из България и ви казвам, че до месец престъпност няма да има. За сметка на това ще изникнат 1-2 нови гробища тук-там. И започваме на чисто. Аз съм ЗА - а вие ??
  • #2
    7 rate up comment 1 rate down comment
    Striker ( преди 1 месец )
    О, ама той П.утlер пусна робот още преди нпколко години, и то съвсем хуманиоиден! Вътре беше Ванюша на кирка, хахаха!
  • #1
    1 rate up comment 0 rate down comment
    RS radi ( преди 1 месец )
    И за мен един моля.