IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Skoda показа електрически кросоувър за 25 000 евро

Epiq засега е само концепция, която догодина ще се превърне в сериен модел

Skoda възнамерява да пусне шест нови електромобила до 2026 г., като най-достъпният от групата ще се казва Epiq. Чехите планират да го пуснат в серийно производство догодина със стартова цена от 25 000 евро. Skoda рекламира кросоувъра като „малък, но епичен“, като той ще бъде базовият електромобил на марката.


Skoda Epiq


Epiq ще бъде сред първите модели на марката, които ще възприемат свежия дизайнерски език „Modern Solid“. Дължината му е 4,1 метра, като това го превръща в електрическа алтернатива на Kamiq. Въпреки това, субкомпактната Skoda Epiq ще използва специална EV платформа, вероятно MEB Entry, която VW Group вече анонсира.

Новата архитектурата беше визуализирана от германския автомобилен концерн с миналогодишната концепция ID.2all. В случая обаче VW заложи на хечбек, докато Skoda готви този кросоувър. Той е по-къс от Kamiq, за който вече стана дума, но е по-практичен, тъй като обемът на багажника му е с 20% по-голям и достига 490 литра.


Skoda Epiq


Чешкият производител не разкрива други характеристики на модела, но посочва, че пакетът батерии ще бъде достатъчен за пробег от над 400 км.

Платформата MEB Entry е предназначена за електромобили със задвижване на предните колела, докато обикновената MEB, използвана от по-големия Enyaq, идва със задвижване на задните колела. По-скъпите и мощни модели, базирани на MEB, продавани от VW Group, получават и AWD чрез добавяне на преден мотор. Все още не е ясно дали автомобили на MEB Entry ще имат задвижване на всички колела.


Skoda Epiq


Дизайнерският език Modern Solid, според маркетинговия жаргон на Skoda ще придаде по-здрав вид на бъдещите модели на марката. Epiq ще получи пластмасова облицовка на каросерията около калниците и небоядисани секции на задните брони. Забелязват се релси на покрива, осветена задна емблема и тънки светлини в двата края.

Портът за зареждане е монтиран на предния калник, а не отзад, както е в случая с Enyaq. Контрастиращи оранжеви акценти се намират отвътре и отвън, заедно с прекъсната светлинна лента, която минава през широката решетка. Като цяло Epiq изглежда по-скоро като на прототип, който е почти сериен, тъй като е малко вероятно да получи много промени до 2025 г. Затова и Skoda го определя като „дизайнерско проучване“, а не концепция.


Още снимки на новия кросоувър на Skoda - вижте в галерията:


0 от 500