IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Вижте къде буквално подаряват нова Toyota

Mirai трябва да спаси водородния експеримент на японците

Toyota явно не се отказва от идеята, че водородът не е просто експеримент, а устойчиво решение в автомобилната индустрия. Добър пример е Mirai , който вече се е наложил на много пазари в Европа и постепенно прави стъпки към други места в света.
 
 
Тойота Мирай


Навлизането в Америка обаче става по-доста интересен начин. За модели от 2023 г. Toyota предлага отстъпка от 40 000 долара за щата Калифорния! Освен това купувачът ще получи ваучер за гориво (водород) на стойност 15 000 долара. Какво се получава всъщност? Ако цената на колата в Америка е 55 000 долара, тогава излиза, че Mirai в Калифорния...направо  се подарява.

Причината хората от Toyota да направят тази отстъпка е свързана най-вече със законите за вредните емисии на САЩ. За да контролира общия обем  на CO2 от своя автопарк, японския концерн вкарва модели с нулеви емисии
.

В САЩ и специално в Калифорния обаче продажбите на моделите, задвижвани с водород, не вървят толкова добре. През 2023 г. са продадени повече електрически автомобили. Компании като Shell пък обявиха, че спират работата на 7 водородни бензиностанции поради ниско търсене. Така че тази отстъпка на Toyota сега може да изкуши американските купувачи да преминат към това алтернативно гориво. Стига да има къде да заредят.
 

0 от 500
  • #10
    5 rate up comment 6 rate down comment
    Хвалипръц ( преди 1 месец )
    До 7: "по спецификации и разработки на Тесла. " Спецификация - да, разработка - нищо общо с Тесла. Тесла са абсолютно некадърни да разработят собствени батерии, въпреки че са наели инженери от Панасоник да им пишат патентите, виж им само резила с 4680. Колко процента от батериите им са собствено производство, 1% стигнаха ли, тия титани на вертикалната интеграция? Ха-ха, пропагандните мантри на лъжлив нагъл Илон будят само насмешка.
  • #9
    4 rate up comment 0 rate down comment
    Друг Гост ( преди 1 месец )
    Това ми се вижда много сбъркано. Наистина ли излиза икономически ефективно да подаряваш коли на водород за да спестиш такси за емисии?!?
  • #8
    5 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    Същите суперлативи можеш да кажеш за nokia и kodak. Бяха Велики. Бяха е ключовата дума. Време е да го проумееш. В момента toyota се движи по инерция и ако рязко не промени посоката, тази голяма инерционна маса ще я повлече надолу.
  • #7
    4 rate up comment 3 rate down comment
    До пръцльо ( преди 1 месец )
    Осъзнаваш ли че цялото ти изказване е базирано на история и няма и думичка за бъдеще или настояще? От panasonic са толкова добри и произвежда толкова много батерии, че над 80% от произвежданите от panasonic батерии се произвеждат в завода на Тесла на ишлеме за Тесла по спецификации и разработки на Тесла. Въпреки това, panasonic доставя по-малко от една четвърт от батериите необходими на Тесла, която отдавна ги отсвири като основен доставчик. Сега разчита основно на китайски и корейски батерии.
  • #6
    4 rate up comment 4 rate down comment
    Хвалипръц ( преди 1 месец )
    Добре че са японците да разработват модерните технологии. Къде щяха да са Тесла ако не бяха Панасоник? А дали щеше въобще да има литиево-йонни батерии ако не бяха Сони? Сега лумпенариата се подиграва на водорода.. Ха-ха-ха!
  • #5
    6 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    Тойотка от години дава безплатно гориво при покупка на Бъдеще в Калифорния. Ефект - никакъв. И сега няма да е никакъв. Мирай показва единствено бъдещето на Тойотка - сриващи се продажби и нерелевантност.
  • #4
    9 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    Водородът е безсмислена загуба на енергия и инвестиции. За да се наложи, ще трябва политиците доста да се озорят за да променят едни закони. Физичните закони! Във водорода може да вярва само човек, който не познава законите. Както физичните така и пазарните. Водородът противоречи и на двата И никога няма да може да бъде наложен по пазарни принципи, след като ВЕЧЕ съществуват електрическите автомобили с батерии. Имаше шансове с непазарни методи, но преди електричките. Сега няма никакви шансове.
  • #3
    4 rate up comment 2 rate down comment
    До 2 ( преди 1 месец )
    Нали трябва да се дават опорни точки на антимислителите, които не се интересуват от цифри и факти, а приемат за истина всяко нещо което им харесва. Внимавай обаче, защото мразят всеки който им каже някоя истина или факт които не им харесват и тръгват да си отмъщават, като убиват вестоносеца с цялата си ярост и злоба на която са способни, сякаш той е виновен, че фактите са такива! За тях водородните автомобили са се наложили и са бъдещето, а при електромобилите има срив на продажбите.
  • #2
    9 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    Вица на деня: Добър пример е Mirai , който вече се е наложил на много пазари в Европа
  • #1
    8 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    Каква стана тя, господа антиелектрици? Тесла уж щеше да фалира още преди години, защото светът преминава към водород и никой няма да иска електромобилите защото се зареждат много бавно, а водород за 700 800 км сипваш за 5 мин. Електромобилите били скъпи И без субсидии никой нямало да ги купува? А фактите говорят че когато субсидиите на Тесла в САЩ бяха спряни за цели три години, имаше по-голям пазарен дял отколкото днес, въпреки че днес продава повече. А водородните не ги искат и като подарък.