IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Alfa Romeo спира бензиновите и дизеловите мотори на първия си SUV

Новият Stelvio ще е само електрическо и ще вдига 100 км/ч за по-малко от 2 секунди

Един от най-големите производители на автомобили в света спира бензиновите и дизелови двигатели на един от основните си модели. Alfa Romeo съобщи официално, че от 2025 година ще предлага своя SUV – Stelvio, само с електрически мотори.
 
 

Стевио


При това промяната ще е революционна за цялата група  Stellantis. Stelvio ще използва 800V електрическа система, която позволява ускорение до стотака за забележителните 2 секунди. Знае се малко за обновения модел, освен че ще бъде зареждан доста по-бързо от повечето коли на пазара. Смята се, че моделът на Alfa Romeo ще разполага с батерия между 85 kWh to 118 kWh. Това ще позволи зареждане до 4.5 kWh за минута.

Твърди се, че Stelvio ще атакува директно новото Porsche Taycan, рекламирано като най-динамичното за всички време и най-мощната електрическа кола въобще на германската марка. Италианците не смятат да променят кой знае колко в интериора, който е достатъчно богат и насочен към шофьора.

Новината последва изявлението на  Stellantis, че компанията ще разширява продукцията на електрически автомобили. Миналия месец гигантът инвестира 103 милиона евро в завода в западна Унгария, който ще бълва изцяло EV. Stellantis предвижда да хвърли повече от 50 милиарда евро в електрически коли през следващите 10 години. Целта на компанията е да спре изцяло другите двигатели през 2038 година.

Друг голям като Audi също ще представи новите си водели до края на месеца. Очаква се премиерата на Q6, базиран на новата Premium Platform Electric (PPE). Тази система за електрически коли е използвана от Audi и Porsche, като досега е приложена само при Porsche Macan EV.
Новото Q6 ще бъде налично в няколко варианта, като средният ще разполага с 396 коня, докато мощният „батко“ ще има на разположение цели 603!
 


 

0 от 500