IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Само 1/4 от шофьорите могат да сменят гума на пътя

Британците биха искали да се возят с Люис Хамилтън при авария, но са доволни на Скалата или Беър Грилс

Можете ли да смените гумата, ако се спука на пътя или просто изпусне по незнайна причина? Само четвърт от анкетираните 2000 британски шофьори са отговорили положително на този прост въпрос. Едва ли цифрите са различни за другите части на света, включително и в България.
 
 
гуми

11 процента не знаят къде се намирао резервната гума на автомобила им. 35% са честни, че не могат да използват комплекта за смяна. Общо 43% процента пък нямат идея как става демонтажа на спуканата гума и слагането на нова. Половината от анкетираните се притесняват да използват крика. Затова не е учудващо, че 55 процента от шофьорите просто ще позвънят на пътна помощ. И само 25% ще запретнат ръкави.

Отново една четвърт не са убедени, че имат чисто физически сили да сменят гума. 40% се страхуват дали ще могат да махнат старата преди да монтират нова. 46 процента просто винаги разчитат на други да им помогнат при аварийни случаи.

Но не са само гумите. Едва 41% от британските шофьори знаят как да проверят нивото на спирачната течност. 56% са наясно какво означават сигналите на различните лампи. Не липсват и небрежни типове  - цели 11 процента, които дори нямат идея дали в колата им има резервна гума. Не е учудващо на този фон, че същата част от анкетираните не са наясно дали автомобилът им е минал годишен технически nреглед. Над половината шофьори искат да имат повече базови знания за техните коли, но нямат никакво намерение да отделят време  по темата. 

Интересна е класацията при въпрос към анкетираните кой искат да се вози до тях в с случай на някаква повреда на пътя. Лидер е звездата на Ф1 - Люис Хамилтън, следван от бившият пилот Дженсън Бътън и ..Беър Грилс! Десетката допълват Деймън Хил (също бивш ас от Формула 1), актьорите Дуейн Джонсън – Скалата, Джейсън Стейтъм, Даниел Крейг и Том Груз, легендарният пилот и британския любимец Джеки Стюърт, а накрая екшън звездата Вин Дизел.


0 от 500
  • #6
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Кордит 9 мм. ( преди 1 месец )
    Плагиатствам,ама да кажа лафа:Жена се обажда на съпруга си че е спукала гумата на колата.-Напълно ли е спаднала-пита той-Не ,само долната половина -е отговорът...
  • #5
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Кордит 9 мм. ( преди 1 месец )
    За един преподавател навремето говореха,че като спукал гума на "Ладата" си сменил колелото с резервното и повреденото захвърлил в канавката мислейки ,че повече не става.Ама все пак е имал умение да направи манипулацията!Сега мнозина са по-зле!
  • #4
    2 rate up comment 1 rate down comment
    Прости британци, Сър ( преди 1 месец )
    Не могат, не умеят!
  • #3
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    Ами то няма вече резервна гума в колата, що за *** статия а иначе да не ви се и налага.
  • #2
    4 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    Мога да я сменя, но няма как да стане - нямам резервана гума...Затова си сменям и четирите пролет и есен :))
  • #1
    2 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    Опира до умения или до наличие на такава? Защото доста се изхитриха и се доплаща ако искаш, иначе получваш някъв комплект.