IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Nissan ще спасява заплашен от фалит производител

Японците ще инвестират 400 млн долара във Fisker срещу платформа за електрически пикап

Производителят на електромобили Fisker обяви, че е спрял разработката на своя компактен пикап Pear, след като е натрупал загуби от 463,3 млн долара (426,7 млн евро) през четвъртото тримесечие на 2023 г.


Fisker Aliaska


Изпълнителният директор и основател на компанията Хенрик Фискер добави, че той е и екипът му търсят сътрудничество с друга автомобилна фирма, за да генерират пари или да намалят разходите. Нещо повече - вече се водят преговори с голям производител, който да инвестира във Fisker за разработката на една или повече платформи за електрически превозни средства.

Според информации на агенциите Bloomberg и Reuters, въпросният производител е Nissan. Японците преговарят с Fisker за финансова инжекция в размер на 400 млн долара (368,4 млн евро), срещу която ще получат достъп до платформата, която е в основата на пикапа Fisker Alaska. Евентуалното споразумение предвижда Nissan да произвежда Alaska в един от заводите с в САЩ заедно със собствен модел, изграден на същата архитектура.

Главният финансов директор на Fisker - Гита Гупта-Фискер, коментира, че бъдещото развитие на проекта Alaska зависи от успешното обвързване с неназована автомобилна фирма.

В момента компанията фокусира оставащите си парични резерви върху увеличаване на производството на SUV-модела Ocean, който се сглобява по договор от Magna Steyr в Австрия, както и пускането на допълнителни софтуерни актуализации за автомобила.


0 от 500
  • #3
    0 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    А кой ще спасява Нисан от фалит?! Този път Рено им каза в прав текст да се спасяват сами и си продаде половината акции в затъналия японски производител.
  • #2
    6 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    като цяло най вероятно в момента продават на загуба, защото е трудно да повярвам че цената под 40 000 евро покрива производствени и транспортгни разходи. На вид е добра кола, и ако успеят да се слеят с някого ще е добра новина
  • #1
    6 rate up comment 1 rate down comment
    РУК ( преди 1 месец )
    До 1 - 9 е малко повече от 3, нали? И то само в Европа! В Щатите са 15 актуални модела. Бива поне да се научиш да броиш преди да пишеш! Едва ли баш ти си човека който е запознат колко са пред фалит Нисан .. :-) :-) :-) :-)