IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Окончателно! Съдът премахна „легналите полицаи"

Жалбата е на физически лица, МВР не може да си оправи сървърите

Добра новина за шофьорите, лоша за майсторите на коли! Върховния административен съд (ВАС) отмени окончателно текстове на наредбата от 2012 г. за условията за изграждане или монтиране на "легнали полицаи" по пътищата. Тяхната цел е да се ограничи скоростта на преминаващите автомобили. Тя е издадена от тогавашния регионален министър и колегата му от МВР. Административното дело е по жалба на физически лица.
 
 
легнал полицай


Съдът приема, че в наредбата липсва обоснованост, стабилност, откритост и съгласуваност. Върховните съдии приемат, че не е достатъчно доказателството, установяващо изпълнението на императивното правило от Добромир Симидчиев – зам. министър на регионалното развитие и благоустройството, с което той е уведомил министъра на транспорта, изпълнителния директор на националното сдружение на общините в България и областните управители в страната, че на електронната страница на МРРБ е публикуван проектът на Наредбата.

Според върховните магистрати от това изявление не може да се установи от коя до коя дата е бил публикуван проектът на наредбата и дали действително с този проект са публикувани докладът и мотивите, както е изискването на закона. Процедурата изисква въпросната наредба да бъде приета отново, а дотогава изграждането на "полегнали полицаи" спира.

Върховните съдии не приемат становищата на ответниците, че поради техническа невъзможност, свързана с архивирането на данните от сървърите, поддържали сайтовете на министерствата през 2012 г., не могат да представят доказателства за публикуване на проекта на наредбата на интернет страницата на министерствата, не освобождава страните от задължението.

 

0 от 500
  • #11
    5 rate up comment 2 rate down comment
    РУК ( преди 6 месеца )
    Да тинтири, скоростта е проблем! Искаш ли да застанеш със семейството си на пешеходна пътека и да се засиля срещу вас първо с 20км/ч, а после с 120км/ч?! Да видим удара с коя скорост ще ти хареса повече, щом скоростта не е проблем за теб!И минтири - като нямаш пари да си поддържаш окачването, не си купувай кола! Човешките животи не струват смяната на комплект носачи веднъж на 5 години!Като не знаеш,как да минеш през неравност без да си трошиш окачването, очевидно и книжка са ти дали по грешка!
  • #10
    1 rate up comment 2 rate down comment
    //// ( преди 6 месеца )
    В града добре,наистина има нужда от тях на определени места, но защо насложиха по селата легнали полицаи? Там са безмисленни за мен. Една или макс две камери вършат предостатъчна работа. Но в България винаги гледаме да свършим работата с най малко пари и да отраднем максимално много! Това важи за политиците, не визирам народа! Трябват стационарни камери, мобилни камери и всичко ще си дойде на мястото.
  • #9
    3 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 6 месеца )
    Тези от вида като на снимката са най-скапаните и най-незаконните бувкално ти разбиват окачването!
  • #8
    3 rate up comment 6 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 6 месеца )
    Оф някви пак си мисля, че скоростта е проблем и реват. И явно искат и колите да си трошат по безумно направени "легнали полицаи" - мазохизма и глупостта никога няма да свършат в тая "държава"
  • #7
    12 rate up comment 0 rate down comment
    РУК ( преди 6 месеца )
    Евала!Книжки на 17 години, без легнали полицаи. Да махат и ограниченията на скоростта, да дават субсидии на всеки с положителна проба за алкохол или наркотици да си купи с 50% отстъпка на PLAID мечтаната бричка с 1000 коня и гаааасссс. Па който остане жив бе ...
  • #6
    5 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 6 месеца )
    Сега наркоманите и алкохолиците ще почнат да се дърпат с 200 пред училищата.
  • #5
    12 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 6 месеца )
    Ако се научат да ги правят както трябва, това е едно от най-добрите решения за БГ. Първо работи 24/7 и няма почивка и второ е неподкупен (третира еднакво бедните и богатите) и трето - евтино излиза.
  • #4
    13 rate up comment 1 rate down comment
    до 2 ( преди 6 месеца )
    Няма как да стане това - трябва да има камера или полицай на всеки ъгъл. Хубаво ще отнемаме книжки и какво от това. Повечето хора продължават да си карат. Колата като не е на твое име е трудно. Легналите полицаи не са проблем сами по себе си. Проблема е че няма 2 еднакви. На един минаваш с 25-30 и не го усещаш на друг минаваш 10-15 и ти падат пломбите.
  • #3
    6 rate up comment 8 rate down comment
    Бош ( преди 6 месеца )
    Ми направо да махнем асфалта и да ги оставим на чакъл Може и каруците да върнем Едни мислят как да направят колите бързи и същевремнно безопасни, други как пък да се кара бавно, трети как да ни глобят Примитивна работа!
  • #2
    15 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 6 месеца )
    Не ни трябват легнали полицаи. Просто на всеки който кара бързо или опасно в града да му се отнема колата и книжката. Ще разтоварим улиците, ще спаднат катастрофите и градският транспорт ще излезе на печалба. Всичко обаче започва с реформа в КАТ. Щото вчера един си говореше по телефона докато си караше патрулката.