IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Окончателно! Съдът премахна „легналите полицаи"

Жалбата е на физически лица, МВР не може да си оправи сървърите

Добра новина за шофьорите, лоша за майсторите на коли! Върховния административен съд (ВАС) отмени окончателно текстове на наредбата от 2012 г. за условията за изграждане или монтиране на "легнали полицаи" по пътищата. Тяхната цел е да се ограничи скоростта на преминаващите автомобили. Тя е издадена от тогавашния регионален министър и колегата му от МВР. Административното дело е по жалба на физически лица.
 
 
легнал полицай


Съдът приема, че в наредбата липсва обоснованост, стабилност, откритост и съгласуваност. Върховните съдии приемат, че не е достатъчно доказателството, установяващо изпълнението на императивното правило от Добромир Симидчиев – зам. министър на регионалното развитие и благоустройството, с което той е уведомил министъра на транспорта, изпълнителния директор на националното сдружение на общините в България и областните управители в страната, че на електронната страница на МРРБ е публикуван проектът на Наредбата.

Според върховните магистрати от това изявление не може да се установи от коя до коя дата е бил публикуван проектът на наредбата и дали действително с този проект са публикувани докладът и мотивите, както е изискването на закона. Процедурата изисква въпросната наредба да бъде приета отново, а дотогава изграждането на "полегнали полицаи" спира.

Върховните съдии не приемат становищата на ответниците, че поради техническа невъзможност, свързана с архивирането на данните от сървърите, поддържали сайтовете на министерствата през 2012 г., не могат да представят доказателства за публикуване на проекта на наредбата на интернет страницата на министерствата, не освобождава страните от задължението.

 

0 от 500
  • #21
    0 rate up comment 2 rate down comment
    До #20 ( преди 4 месеца )
    Аз не съм виждал легнал полицай извън населено място. А ограниченията в населено място в общия случай са 50 км/ч. Също така основните места където има такива съоръжения са пешеходни пътеки, училища и детски градини. Причината да ги има е проста - масово се кара с висока скорост дори по кварталните улици. А още по-масово не се спазват ограниченията на скоростта. Колкото до автобусите - те си спазват правилата и внимават - до нас има два такива и не съм виждал автобус да прелети отгоре.
  • #20
    3 rate up comment 1 rate down comment
    БК ( преди 4 месеца )
    Имам доста навъртени километри по света. Вкл. в Щатите, Аржентина. В Щатите и Аржентина такова нещо като легнал полицай няма. Счита се, че това е препятствие на пътя, което може да доведе до ПТП. А нашата тъпоумна полиция така и не разбра, че бавната скорост убива повече от бързата, защото на пътя си, за да се придвижиш до някъде бързо, а не си на разходка. И като някоя *** пъпли с 40 при ограничение 90, то ТОВА е причина за ПТП. В Щатите глобяват И за ниска скорост. Щото пречиш на трафика.
  • #19
    4 rate up comment 0 rate down comment
    Лудория ( преди 4 месеца )
    .. да са проблем за техниката? Викате, ако не можеш да смениш амортисьори, защо караш кола? Да, ама ако тези легнали полицаи не са направени по правилата, какво се случва с окачването. Дори мани това, но там минават автобуси с пътници. В час пик са прави. Сещате ли се какво им се случва на тези хора?! Някой помислил ли е за това? Защото ако някой падне в автомобуса и си счупи крака, съди общината и печели от раз. ;) Няма да споменавам, че дори няма идеален кръг като маркировка и сега се смеят...
  • #18
    0 rate up comment 2 rate down comment
    Лудория ( преди 4 месеца )
    И аз мисля, че трябва да има легнали полицаи, но трябва да са такива, че да не пречи на движението и да се намери подход, еднакво добър и за шофьори, и за пешеходци, и да се спазват законите. Има, но трябва малко повече ум и знание при изграждането, а не да се действа на парче. Уббиват някого и хоп легнали полицаи. Не така. Обмисли защо кръгово кръстовище позволява да се мине с над 100 км/ч по права линия? Дали наистина е кръгово или имитира такова? Два реда легнали полицаи по 20 см. дали няма..
  • #17
    5 rate up comment 0 rate down comment
    Лудория ( преди 4 месеца )
    Аз доколкото разбирам, няма да се изграждат нови легнали полицаи, а не че ще махат старите?! Или неправилно чета текста. Ето, в наше село сложиха два реда легнали полицаи, които като мина с 20 и колата подксача. И не мога да разбера защо са толкова високи?! Наистина е неприятно минаването с кола оттам. Разбирам, че преди месеци убиха момиче там, но съда пусна шофьора с условна, защото намерим доводи. Навярно парични, че е роднина на Кюркчиеви (Фикосота, Теси...), ама каква полза от тези полицаи?
  • #16
    7 rate up comment 1 rate down comment
    //// ( преди 4 месеца )
    А всички останали започнахме да пъплим с 60, защото този участък стана хранилка на КАТ! А си представи трилентов път извънградски и ограничение 60 заради някакви ***, които продължават да си изпреварват в насрещното! И какво промениха с органичението на скоростта от 90 на 60? едно голямо НИЩО!
  • #15
    3 rate up comment 1 rate down comment
    //// ( преди 4 месеца )
    И никъде в предният си пост не съм казал, че съм против ограничението на скоростта и безопасното шофиране! Просто има много по интелигентни и културни начини за това. Ще ти дам пример. В посока Варна - Добрич след Аксаково сложиха ограничение 60 по целият Баир баши, защото ставах акатастрофи. И те се получаваха от идващите в посока Варна, изпреварваха в насрещното по баира надолу. Сега след ограничението те пак продължават да си изпреварват така.
  • #14
    5 rate up comment 2 rate down comment
    //// ( преди 4 месеца )
    12 като си казал А, кажи и Б. Само това ли е превенцията в Германия срещу безрасъдното шофиране? И да, предпочитам да има завой и да си го взема нормално, а не по 3 легнали полицая в село, където няма път и без да ги има, караш с 15 км. за да не ти изпадат пломбите!
  • #13
    7 rate up comment 2 rate down comment
    До 11 ( преди 4 месеца )
    Аз викам направо да забраним автомобилите, тъй като и с 20км/ч да те блъснат пак е доста вероятно да си отидеш преждевременно. Или поне да ги задължим да се движат само на задна. Така никой няма да бъде блъснат отпред. Тинтирито има предвид, че болшинството ПТП-а не са заради висока скорост. Ако скоростта е причината за катастрофата, то тя винаги е "несъобразена с пътната обстановка". Това понятие е може би най-разтегливото и нищо-не-значещо във вселената!
  • #12
    6 rate up comment 3 rate down comment
    РУК ( преди 4 месеца )
    До 10 - ела да видиш в Германия как е решен проблема със скоростта в селата!Пътя на влизане директно става еднолентов и свършва в бордюр!А да те видя как няма да намалиш на 30!Не окачването,а полувината кола ще си оставиш там.Не знам каква е тази тежка шизофрения в България-като стане беля с някой близък - къде е държавата,къде са КАТ,кога ще спрете войната по пътищата. Но през другото време - махайте тия камери,тия легнали полицаи,КАТ какво се крият като партизани.Искам да си карам как си знам!