IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Европарламентът реши: Книжка ще се взима на 17 години

Депутатите отхвърлиха ограниченията за възрастни шофьори

Първият проект за реформа на шофьорските книжки беше одобрен от Европейския парламент с 339 гласа „за“, 240 „против“ и 37 „въздържал се“. Несъмнено, той засяга и нас като член на ЕС.

 
електронна книжка


Ето всички по-важни нови предложения, приети от евродепутатите:

Сред нововъведенията, които най-много привличат вниманието, е възможността за получаване на свидетелство за управление от 17-годишни. Лицензът ще важи и за леки, и за товарни автомобили, но с условие – да има за придружител опитен шофьор.

Въвеждането на цифровата шофьорска книжка беше ясно и очаквано прието. Документът може да се съхранява на вашия смартфон и ще има същата валидност като физическата книжка. 

Освен това шофьорите на 18 години, ако притежават професионална книжка, ще имат право да управляват камиони или автобуси с максимум 16 пътници. Всичко това е част от първото четене, следва обичайната процедура за одобрени. 

Едно от предложенията, които не получиха подкрепа от мнозинството, е намаляването на валидността на шофьорските книжки за възрастните хора. Според различни проекти техните притежатели трябваше да минават периодични здравни прегледи за преиздаване на лиценза. Евродепутатите обаче отсякоха, че това ще наруши свободата им на движение. И гласуваха против.


0 от 500
  • #7
    3 rate up comment 8 rate down comment
    Щирлиц ( преди 2 месеца )
    Как присъствието на "опитен шофьор" ще повлияе на безопасността по пътищата?Или ще бъде задължително монтирането на втори волан,м?Поредната евроGeйска тъпотия.
  • #6
    1 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 2 месеца )
    До 3 - А тоя, дето те придружава, най-често е гаджето ти, дето е с една година по-голяма ... и няма ден стаж зад вулана, след като е изкарала книжката...
  • #5
    1 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 2 месеца )
    ако нямаш телефон оставаш и без право на управление на автомабил какви заоблени и изпразнени от съдържание са народните избранници представителна извадка на поколението xyz
  • #4
    0 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 2 месеца )
    И защо ПО ДАВОЛИТЕ ни засяга и нас?
  • #3
    3 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 месеца )
    Ами в Германия има "Книжка от 17" и каране 1г с придружител. Намриам го за много поелзно, предвид, че за 3к Евро глокс не ги учат на абсолютно нищо освен да се оправят в градско, където се кара 30-50 мкас. След като изкара глокса и дадох на чаавето да кара извън града ми идваше след 5мин да я изхвърля от шоф. място. 3м по късно, след доста овикване все още има малко смут, но започна да "чете" пътната обстановка и дори се изнервя повече от мен на "неделните шофьори"
  • #2
    11 rate up comment 3 rate down comment
    Муахаха ( преди 2 месеца )
    Повечето до 25 години не стават да ги пуснеш с кола по пътищата, те 17 годишните ще пускат...
  • #1
    2 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 2 месеца )
    що не е тефтер или свидетелство за право на управление