IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Китайска кола стигна до финала на „Световен автомобил на годината"

За победа в основната категория на конкурса ще спорят само електромобили

Организаторите на конкурса „Световен автомобил на годината" обявиха финалистите в отделните категории. Окончателните резултати ще бъдат обявени на 27 март на автомобилното изложение в Ню Йорк.


автомобил на годината


Журито се състои от автомобилни журналисти от 31 държави. Първоначално те трябваше да избират от 70 модела във всички категории, а на 22 януари бяха определени 10-те финалиста в основата категория и по 5 в останалите, с изключение на тази за най-добър дизайн на годината.

Вторият тур от гласуването беше на 12 февруари след тестове на всички модели, като бяха определени и финалистите. Сред тези в основната категория е китайският BYD Seal. Ето кои ще спорят за победата в различните категории:

„Световна кола на година 2024": BYD SEAL, Kia EV9 и Volvo EX30

„Луксозна кола на годината“: BMW 5-Series / i5, Mercedes-Benz E-Class и Mercedes-Benz EQE SUV.

„Спортна кола на годината“: BMW M2, BMW XM и Hyundai IONIQ 5N.

„Електрическа кола на годината“: BMW i5, Kia EV9 и Volvo EX30.

„Градска кола на годината“: BYD Dolphin, Lexus LBX и Volvo EX30.

„Дизайн на годината“: Ferrari Purosangue, Ford Bronco и Toyota Prius (XW60).

Адриан Нюи - технически директор на тима на Red Bull Racing, спечели наградата „Световен автомобилен човек на годината“. До момента проектираните от него автомобили са спечелили повече от 200 победи във Формула 1.


0 от 500
  • #3
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Дозел ( преди 1 месец )
    Не виждам защо се коментира това при положение че 80% от българите карт коли 18+ години просто не можем да си го позволим! Второ някой би ли ми обяснил къде ще го зареждаш това чудо в панелните квартали?
  • #2
    3 rate up comment 0 rate down comment
    РУК ( преди 2 месеца )
    Мъни, мъни, мъни, мъни, живота е париии, мъни, мъни, мъни, мъни, под масата дорииии.... Всичко което имам да кажа за автомобилната "журналистика" и китайската "инвазия" ....под масата дориии...на на на наааа къде са ви ръцетеее за електричката на годинатаааа
  • #1
    1 rate up comment 11 rate down comment
    Нищо ново ( преди 2 месеца )
    Общо взето BMW обират наградите както винаги, всяка година 3-ката печели награда за най-технологичен автомобил, Ферари - при дизайна. Класика.