IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Спирането на Ford Focus повиши търсенето му с 27%

Последната бройка от модела в Европа ще бъде произведена през ноември 2025

Предстоящото в близко бъдеще прекратяване на производството Ford Focus предизвика забележим скок на интереса към този автомобил в Европа. Данните за продажбите за миналата година ръст с повече от 100 000 единици, което с цели 27,6% повече от 2022 г.


Ford Focus


Focus не успя да заеме водеща позиция в своя сегмент, но по ръст на продажбите успя да изпревари редица конкуренти. От тях единствено Skoda Octavia записа по-голям процент, като продажбите нараснаха с 43,5%.

Краят на производството на Ford Focus е планиран за 30 ноември 2025 г., като това по-рано беше съобщено от синдикатът IG Metall. Оттам разкриха и подробности за споразумението с Ford, което предвижда 3500 от общо 4500 служители в завода в Заарлуис (Германия) да бъдат освободени.

Във Ford вече са готови с план за компенсиране на засегнатите служители. Съкращенията ще започнат след края на производството, така че съкращенията ще започнат в края на следващата година. В завода ще останат около 1000 служители, които ще участват в предстоящите проекти за разработване на модели или инициативи, свързани с електрически превозни средства.


0 от 500