IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Новата Toyotа GR 86 - три цилиндъра и край на аналога от Subaru

Спортното купе ще получи хибридно задвижване с над 300 конски сили

Изминаха само три години, откакто Toyota представи второто поколение на своето популярно спортно купе GR 86. Заедно с него се появи и аналогът му - Subaru BRZ. Въпреки че са в средата на жизнения си цикъл, двата модела са обект на редица спекулации относно бъдещето им.


Toyota GR 86


Последните информации, предоставени от японското издание BestCar, сочат, че GR 86 ще получи ново поколение още през 2025 г. Това, което е по-важно обаче е, че спортното купе ще има изцяло нова задвижваща система с 3-цилиндров бензинов двигател с турбокомпресор, който ще бъде част от хибридна система.

В случая става въпрос за 1,6-литровият мотор, използван за GR Yaris и GR Corolla, но с по-голяма мощност - над 300 к.с. Той ще използва някаква форма на хибридизация, най-вероятно тази на Land Cruiser 250 и бъдещия Lexus GX. Тази конфигурация предполага, че ще се запази конфигурацията „преден двигател/задно предаване“, като същевременно предлага както ръчна скоростна кутия, така и опция за автоматична трансмисия.


Toyota GR 86


По-любопитното обаче е друго. Както е известно, разработката на спортна кола, чийто тираж е много по-малък, не е особено изгодна за автомобилните производители. По тази причина Toyota и Subaru обединиха усили (съответно си разделиха разходите) за създаването на GR 86/BRZ. И решението на Toyota да използва собствен мотор за следващото поколение на спортното си купе, би трябвало да е сигнал за край на сътрудничеството в тази област между двете компании.

Това от своя страна означава края на BRZ, тъй като е много малко вероятно Subaru да се заеме с разработката на наследник на модела. А причината е чисто финансова, тъй като марката трябва да съсредоточи огромни финансови ресурси в електрификацията на моделната си гама.


0 от 500