IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Главният дизайнер на BMW показа наследника на i8

За съжаление, i16 така и не стигна до серийно производство

BMW i8 беше един много специален автомобил за марката. Той комбинира впечатляваща форма с ориентирано към производителността plug-in хибридно задвижване, което не се предлага никъде другаде в гамата. Оказва се, че баварците са имали планове и за негов наследник, който е трябвало да се казва i16.


BMW i16


Главният дизайнер на BMW - Домагой Дукец, разкри подробности за модела, върху който самият той работи. Това всъщност е по-близък до производство вариант на Vision M Next Concept, който беше представен на конференцията BMW NextGen в Мюнхен през 2019 г.

Vision M Next Concept използва четирицилиндров хибриден двигател с обща системна мощност от 600 к.с. Той може да достигне 100 км/ч от място за 3,0 секунди и да развие максимална скорост от 300 км/ч. Не е ясно, какви промени в задвижването, можеше да претърпи i16, ако беше стигнал до конвейера.


BMW i16


Дукец отбелязва, че дизайнът на i16 е вдъхновен от модела BMW M1 (1978-81). Приликите могат да се видят особено в задната част, където има вентилационни отвори на задното стъкло и форми на калниците, които напомнят на страничните отвори на класическия спортен автомобил. Логата на BMW отляво и отдясно над задните светлини също напомнят за M1.

Серийният i16 би използвал подсилената с въглеродни влакна пластмасова монококова структура на i8. Според Дукец проектът е станал жертва на лош момент, тъй като бизнес усложненията, причинени от пандемията на коронавирус през 2020 г., са накарали BMW да прекрати разработката. Посочва се, че цената на i16 и ниският потенциален обем на продажбите са фактори за спирането на автомобила.


BMW i16


Ако i16 беше стигнал производство, той е трябвало да излезе на пазара около 2022 г., само две години след края на производството на i8.


0 от 500