IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Toyota патентова надуваем дюшек за пикап

Освен за спане той служи и за уплътняване на празните пространства

Toyota има доста необичаен подход към подобряването на своите модели. През юни 2022 година компанията подаде заявка за регистрация на патент под номер US 11858408 B1. Той обаче стана широко достъпен едва сега.


Toyota патент


Както се оказа, обект на патента е надуваем матрак, който Toyota планира да прикрепи към долната част на т.нар. "леген" или товарното пространство на пикапа. Размерите и формата са точно съобразени с тези на товарното пространство. Когато специален бутон бъде натиснат, се включва компресор, който надува въпросния дюшек, превръщайки отворената товарна част на пикапа в легло. Не се уточнява от какво е направен.

Но другата му функция е по-интересна. Когато в товарното пространство има различни товари, този дюшек се надува около тях, като идеята е да не им позволява да се местят по време на движение. Вероятно от Toyota смятат, че предмети, способни да разкъсат плат, винил или пластмаса, няма да бъдат транспортирани с техните пикапи. Или пък самият плат е изключително здрав и издръжлив.

Съдейки по скиците, въздушният компресор за надуване на матрака е монтиран в рамката между вътрешната стена на каросерията и товарното пространство. Както пише в описанието, може да се свърже с компютъра на автомобила. Когато това бъде направено, то системата на колата може да следи налягането в матрака. Също така, надуваемият матрак Toyota може да се използва за спане не само в "легена" на пикапа, а да се свали и постави на земята.

Плановете на компанията за серийно използване на патента не са обявени. Възможно е да остане само на ниво идея. Като цяло обаче въпросното хрумване не е лишено от логика и е сравнително евтино за изпълнение.


0 от 500