IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

MINI изпрати един от моделите си в историята

Clubman излезе от производство след 17 години, за да отстъпи място на електромобил

Последният екземпляр от MINI Clubman слезе от конвейера на завода на марката в Коули край Оксфорд (Великобритания) и така беше сложен край на 17-годишното производство на модела. Неговото място на поточната линия ще бъде заето от електрическият кросоувър Aceman, който ще играя ролята на косвен наследник.


Mini Clubman Final Edition


Clubman се появи в продажба през 2007 г. като комби версия на Mini хечбек, допълнена с нова вертикално разделена задна врата. Моделът се сглобяваше в завода Plant Oxford, като беше част от възраждането на цялата гама на британския производител.

За близо 20 години на конвейера Clubman се предлага с различни задвижвания. Първоначално той беше оборудван с двигатели, вариращи от 1,4-литров бензин до 2,0-литров дизел, които се съчетават с 6-степенни механични и автоматични скоростни кутии. По-късно бяха добавени 7- и 8-степенни автомати, като първият е с двоен съединител.


Mini Clubman Final Edition


Решението на MINI да се откаже от модела идва в момент, в който редица производители преконфигурират гамата си, за да направят път за електрически превозни средства. По подобен начин Ford, например, прекратява производството на Fiesta, за да освободи място на поточната линия за електрическия кросоувър Explorer.


0 от 500