IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Мистерия: Кой е човекът, повел война с камерите за скорост?

Над две дузини от техническите средства са унищожени от прословутия Флексиман

Дори не се знае дали е един човек, или няколко: загадката на "Флексимен" тормози социалните мрежи в Италия и още няколко южноевропейски държави. Знае се само едно: лицето или лицата, получили този прякор, са обявили война на камерите за скорост по магистралите, и вече са ликвидирали над две дузини от тях - предимно в Италия, но вече и в Испания. В почти всички случаи камерата е отрязана с електрически ъглошлайф и отнесена от мястото. В Италия, както впрочем и в България, най-популярният производител на такава техника е германската FLEX-Elektrowerkzeuge, чието име е станало нарицателно за уреда - оттам и прякорът на злосторника.
   
  
камера за скорост, радар, вандализъм, флекс, Fleximan
  
    
Впрочем социалните медии са раздвоени в отношението си към Fleximan. Някои го смятат за герой - най-вече хората, според които камерите за скорост често нямат отношение към пътната безопасност, но имат голямо отношение към алчността на правителствата да събират парите на поданиците си. Други пък изтъкват, че вандалската проява е за сметка именно на данъкоплатците, с чиито пари са платени и унищожените камери, и онези, с които те ще бъдат заменени.

Италианските власти нямат никакви съмнения към коя категория да причислят Флексимен. "Работим по всички фронтове, без да пренебрегваме и най-малката подробност, заедно с колеги от други провинции и с местната полиция", увери пред в. "Кориере дела Сера" полковник Микеле Кукулиели, командир на карабиниерите в Падуа, една от най-засегнатите провинции. Засега работната хипотеза е, че става дума за повече от един човек, защото има пострадали камери в твърде отдалечени една от друга области - от Пиемонт до Венето. Полицията вече задържа 50-годишен мъж по обвинение, че е унищожил две камери в провинция Вербано, Пиемонт. До момента той нито си е признал, нито е дал обяснение защо го е направил.
   
  
камера за скорост, радар, вандализъм
   
    
Ако се докаже вината, наказанието е глоба в размер на 2000 евро. В други страни от региона е дори по-висока - 3,000 евро в Испания, 5,000 евро във Франция. Българският Закон за движение по пътищата е доста по-умерен: в него не се предвижда специфично наказание за вандализъм срещу камери. Вместо това такива действия попадат под обхвата на члез 177, алинея 2 - "който премахне, премести и повреди или унищожи поставен на пътя пътен знак, без да е създадена опасност за живота или имуществото на трети лица", за което наказанието е глоба от 100 до 500 лева.
   
   

0 от 500
  • #14
    1 rate up comment 3 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 3 месеца )
    До 14/15: ако караш с 50 през кръговото и направиш беля - каква е разликата?! Това сваля ли отговорността? Имаш Peplay бутон ли к'во?! Няма значение с каква скорост караш - значение има какво правиш! И не нямам свръх високи представи за уменията си зад волана, но все пак са по-добри от на голяма част от движещите се по пътя. Но влагам пари и усилия да се уча. Лично правило е да не си спазвам предимството, защото над 50% от взелите книжка не се оправят с тая материя!!! А някой им е дал книжка!!!
  • #13
    8 rate up comment 2 rate down comment
    да съобразиш? ( преди 3 месеца )
    какво точно? 99% от вас дори не могат да се пристроят правилно на многолентов път в града, а без парктрониците сте също толкова добри в паркирането, колкото жените, на които се подигравате. такива като теб ме изпреварват на кръстовище на 2рокласен път с третокласен, или натискат спирачката на знак 60 преди отбивка, ама някой като ти мигне насреща за полиция намаляш до 40 в зона с ограничение 90, и ми пречиш да те изпреваря.
  • #12
    4 rate up comment 2 rate down comment
    Лудория ( преди 3 месеца )
    И затова се слагат правила, за да може дори по-малко умел шофьор да се справи нормално с ползването на автомобил в градски или извънградски условия. Може да не ти харесва, ама затова са правилата. И като има наказание за катастрофа, като убиеш дете какво ще обясниш на родителите му? Тя не прибяха достатъчно бързо по пешеходната пътека? Защото в наше един ревльо на богаташи сега обяснява, че карал след сложена упойка при зъболекар. Е, това дава ли му право да кара със 100-ина през кръгово?
  • #11
    4 rate up comment 2 rate down comment
    Лудория ( преди 3 месеца )
    И именно, защото е умение и знание, има правила. Защото твоето знание е твоя лична самозаблуда. Всеки си мисли, че е добър, но като прегазиш и убиеш, ще ревеш, нали? Защото всеки като стане беля и започва да се оправдава, да търси някъде другаде причина. Аз също имам висока самооценка за уменията зад кормилото, но карайки из града веднъж жена ми ме попита, дали съм сигурен в уменията на другите и за тяхната реакция спрямо моите шофиране. Сигурен бях, че не могат и така може да стане беля.
  • #10
    5 rate up comment 4 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 3 месеца )
    И отново до 9: Миналата година в един ден в рамките на около час имаше 2 новини. Засекли някакъв да кара с 240 или нещо такова на софийското околовръстно... и един, който при тръгване (10-20 км/ч) отнема предимство и претрепва човек! Ще го кажа така - Скоростта макар и не безопасна, няма особено значение за злополуките! А и в крайна сметка шофьорите са с различни умения, а шофирането е умение И ЗНАНИЕ, което се придобива!
  • #9
    7 rate up comment 1 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 3 месеца )
    До 9: При причинени вреди си носиш последиците! Било то хиляди за увредено имущество било то затвор за причинени травми и смърт. Точно в момента е разпасана команда - събират ти глоба след като безапелационно си доказал, че е безопасно да се движиш със скорост Х, а като стане беля (тя обикновено става от глупост) обикновено минаваш метър... Може да има препоръчителна скорост, не и задължителна!
  • #8
    3 rate up comment 0 rate down comment
    До 9 ( преди 3 месеца )
    И как предлагаш да се наказват тези които си мислят, че е безопасно и съобразено, но в действителност не е? Иначе съм съгласен, че има определени участъци с ниско ограничение, но не значи, че трябва всичко да е разпасана команда и според кой как му е кеф и как си мисли, че е..
  • #7
    5 rate up comment 5 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 3 месеца )
    До 8ми - закона ти ВМЕНЯВА лична отговорност! Закона те задължава да съобразяваш ситуацията! След като трябва да съобразя, че въпреки ограничението 50 е опасно да карам с тази скорост - то следва да имам правото да съобразя, че мога безопасно да мина и със 70... или споменатото 100. Така че ДА!
  • #6
    4 rate up comment 4 rate down comment
    До шминтири ( преди 3 месеца )
    Значи ти си съгласен безнаказано в града да се кара със 100, а на извънградски натоварен, но ненемагистрален път да се кара с 150 щото българан е талант и най-добрия шофер?
  • #5
    12 rate up comment 7 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 3 месеца )
    Господ здраве да им дава на тия хора! А тези, които вярват, че камерите и въобще глобите за скорост имат общо с пътната безопасност... е на тях няма да е лошо господ малко акъл да им даде щото яко ги е ощетил!