IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Мистерия: Кой е човекът, повел война с камерите за скорост?

Над две дузини от техническите средства са унищожени от прословутия Флексиман

Дори не се знае дали е един човек, или няколко: загадката на "Флексимен" тормози социалните мрежи в Италия и още няколко южноевропейски държави. Знае се само едно: лицето или лицата, получили този прякор, са обявили война на камерите за скорост по магистралите, и вече са ликвидирали над две дузини от тях - предимно в Италия, но вече и в Испания. В почти всички случаи камерата е отрязана с електрически ъглошлайф и отнесена от мястото. В Италия, както впрочем и в България, най-популярният производител на такава техника е германската FLEX-Elektrowerkzeuge, чието име е станало нарицателно за уреда - оттам и прякорът на злосторника.
   
  
камера за скорост, радар, вандализъм, флекс, Fleximan
  
    
Впрочем социалните медии са раздвоени в отношението си към Fleximan. Някои го смятат за герой - най-вече хората, според които камерите за скорост често нямат отношение към пътната безопасност, но имат голямо отношение към алчността на правителствата да събират парите на поданиците си. Други пък изтъкват, че вандалската проява е за сметка именно на данъкоплатците, с чиито пари са платени и унищожените камери, и онези, с които те ще бъдат заменени.

Италианските власти нямат никакви съмнения към коя категория да причислят Флексимен. "Работим по всички фронтове, без да пренебрегваме и най-малката подробност, заедно с колеги от други провинции и с местната полиция", увери пред в. "Кориере дела Сера" полковник Микеле Кукулиели, командир на карабиниерите в Падуа, една от най-засегнатите провинции. Засега работната хипотеза е, че става дума за повече от един човек, защото има пострадали камери в твърде отдалечени една от друга области - от Пиемонт до Венето. Полицията вече задържа 50-годишен мъж по обвинение, че е унищожил две камери в провинция Вербано, Пиемонт. До момента той нито си е признал, нито е дал обяснение защо го е направил.
   
  
камера за скорост, радар, вандализъм
   
    
Ако се докаже вината, наказанието е глоба в размер на 2000 евро. В други страни от региона е дори по-висока - 3,000 евро в Испания, 5,000 евро във Франция. Българският Закон за движение по пътищата е доста по-умерен: в него не се предвижда специфично наказание за вандализъм срещу камери. Вместо това такива действия попадат под обхвата на члез 177, алинея 2 - "който премахне, премести и повреди или унищожи поставен на пътя пътен знак, без да е създадена опасност за живота или имуществото на трети лица", за което наказанието е глоба от 100 до 500 лева.
   
   

0 от 500
  • #24
    5 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 2 месеца )
    вземайте пример и действайте.
  • #23
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Лудория ( преди 2 месеца )
    Дори след този инцидент, никой не сложи камера на това кръгово кръстовище и нарушенията продължават. Сложиха радар за скорост с усмивка/натъжено лице. След 7-то, 8-то минаване дори не го забелязвам. :) А за полицаите - щом 10 години по-късно, КАТ-аджиите стоят на едни и същи места с радари, представи за какво става дума. Дори в наше село вече има раздвижване и вече ходят по различни места, но все още скрити в по сенките/пресечките...
  • #22
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Лудория ( преди 2 месеца )
    Когато започнах да пиша, това бе по изказването на Тинтири-минтири, че не трябва да има никакви ограничения в скоростта, а само наказания. В никакъв случай не споделям мнението, че камерите са сложени на правилните според всеки от нас места. Но, Тинтири-минтири, не изкривявай своето изказване, че не трябва да има ограничение. Това изказване коментирам и неговата нелепа същност. Камерите - уви се слагат там, където му хрумне на някой служител и където има възможност - я техническа, я финансова.
  • #21
    5 rate up comment 2 rate down comment
    Еджбж ( преди 2 месеца )
    Той този, който кара със 100 в града камерата изобщо не му пречи и не го плаши. Изобщо тези камери, особено статичните, са като врата в полето или катинар на барака - възпират и ограничават съвестните и "нормалните". Разните дрогирани, пияни у връзкари ги боли долуподписания, защото те така или иначе са "над правилата", къде съзнателно, къде без да знаят, защото мозъка им е на някоя друга планета в този момент. И да, основно е за пари и хвалене колко много нарушители са засечени.
  • #20
    7 rate up comment 2 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 2 месеца )
    Дерзайте! Шефчетата в КАТ ви благодарят за бонусите! Преди 2 години мисля беше одит на Британската полиция беше показал, че камери се слагат там където има по-голяма вероятност да се наруши, а не където са най-опасните участъци. Родния КАТ сигурно е по-морален?! Но мазохиста не можеш да го убедиш, че боя не е хубаво нещо! Нека ви кажа нещо: Колкото и забрани и камери да сложите - пак ще *** по пътищата, защото скоростта никога не е била проблема! Чао!
  • #19
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 месеца )
    Hero.
  • #18
    3 rate up comment 0 rate down comment
    До 14, 15 ( преди 2 месеца )
    Така е - разумния човек колкото и да е добър пак безопасността е на първо място. Не трябва да има изключения за някои само защото са добри или просто имат излишно самочувствие и само мислят, че са достатъчно безгрешни. Дори да си робот пак нерядко няма да е достатъчно ако караш прекалено бързо
  • #17
    7 rate up comment 3 rate down comment
    Лудория ( преди 2 месеца )
    И още един пример от наше село - един младеж качил две девойки в своето БМВ кабрио и не успял да вземе завод в града с над 100. Блъска се в стълб. Сам разбираш, че няма живи. Ако се беше блъснал с 50, колкото е ограничението, според теб какъв е шанса да има живи? А дали при 50 имаше по-голям шанс да овладее плъзгането на автомобила отколкото при 100? Има разлика, голяма е и е такава, която спасява животи!
  • #16
    2 rate up comment 2 rate down comment
    Лудория ( преди 2 месеца )
    Всъщност има разлика за това в кръговото и веднага ще ти опиша. Този селски пич, дето го дадох като пример е минал с над 100 и блъска друга кола, в която шофьорката е размазана и на място. (И са били приятели, ама това навярно ще му тежи на съвестта, че не е непозната). Ако беше с 50, фрактури щеше да има по шофьоркта, но и голям шанс да е жива. Сега виждаш ли я разликата и защо има ограничения?
  • #15
    1 rate up comment 1 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 2 месеца )
    До 16: Нямам партроник, благодаря! Като ми светнат за полиция, (което става все по рядка колегиалност) карам с 4-5 км над ограничението. А на ограничения 60 заради отбивки и селски кръстовища намалявам защото някой селянин ще се "изстреля" без да се огледа и ще ми отнеме предимството!