IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Защо червената кола не е добра идея в града?

Гълъбите наистина предпочитат да цапат този цвят, установиха учени. Някои други разцветки са почти неуязвими

Случва се и градските митове да се окажат истина: британски учени потвърдиха, че гълъбите и другите птици действително предпочитат да акат върху червени автомобили. Това твърдение обикаля интернет от повече от десетилетие, но сега най-после стъпва на солидна научна основа благодарение на експертите от Британската орнитологична фондация. Те не само потвърждават, че червените коли са магнит за нежелани подаръци от птичките, но и са установили кой цвят е на практика пощаден от това бедствие.
  
   
гълъби, птичи изпражнения, червена кола
  
    
Британските орнитолози са провели детайлни наблюдения на хиляди автомобили в пет големи града на Острова - Брайтън, Глазгоу, Лийдс, Манчестър и Бристъл. Заключенията: птиците най-често изпускат изпражнения върху червени коли - 18% от машините в този цвят са били засегнати. На второ място са сините коли, с 14%. Черните държат третото място с 11%.
  
   
Alfa Romeo Tonale
  
   
Доста по-рядко страдат белите автомобили - само 7% от наблюдаваните машини в този цвят са били "ощастливени" отгоре. Но най-безопасният цвят в това отношение е зеленият - само върху 1% от наблюдаваните коли в зелено са открити следи от птичи изпражнения.

Учените нямат категорично обяснение за това предпочитание. Едната теория е, че понеже и за птиците, както и за хората, червеният цвят означава опасност, те са склонни да го атакуват. Зеленият, от друга страна, им изглежда напълно естествен, като растителността наоколо. Все пак орнитолозите предупреждават, че цветът не е единственият фактор, за да опазите колата си чиста. Ако сте паркирали под птиче гнездо, никакъв цвят няма да ви спаси.
  
  
гълъби, птичи изпражнения, червена кола
  
    
Проучването показва също, че твърде малък процент от шофьорите си правят труда веднага да почистят изпражненията от автомобила си - едва 17%. Други 20% заявяват, че обикновено отстраняват нааканото в рамките на няколко дни. Мнозинството - 55% - просто изчакват да дойде времето за следващата автомивка. Това обаче е грешна политика. Птичите изпражнения са висококиселинни и бързо започват да увреждат лаковото покритие на автомобила.
 
   

 

0 от 500