IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Близо 40% от новите автомобили са в най-популярния цвят

Някои от по-нестандартните нюанси набират популярност през последната година

От десетилетия насам предпочитанията за цвета на автомобилите се променят непрекъснато. През 70-те години на миналия век, например, най-популярен цвят в световен мащаб е синият. Две десетилетия по-късно 44% от новите коли са червени или черни, докато новият век донесе нещо различно – в средата на първото му десетилетие 54% от всички автомобили, слизащи от конвейера са черни, бели или сиви.


цветове


Тенденцията към автомобили, които не се отличават от общата маса, продължава, сочи доклад на германския химически концерн BASF, който произвежда боите, използвани от големите автомобилни производители. Оказва се, че през 2022 г. 39% от всички нови коли са бели.

Докладът изключва търговските превозни средства и големите автопаркове, но пък е доста подробен относно различните държави и континенти. Оказва се, че бялото е най-популярният цвят на нови автомобили в Северна и Южна Америка, Азия, Европа, Близкия изток и Африка.


цветове


Следващите два най-популярни цвята са черно и сиво - съответно с 18% и 16%, но бялото е категоричният лидер. А причините, според BASF, са неговите „класическа, вечна красота и висока стойност при препродажба".

Взети заедно, по-ярките цветове като синьо, червено, зелено и жълто представляват по-малко от 20% от общия брой закупени автомобили. Сред тях синьото е най-популярният избор с 8% по целия свят. В същото време цветове като лилаво, оранжево, зелено и жълто са по-популярни, отколкото през 2021 г. и 2020 г.


цветове


„Бялото и черното се увеличиха тази година, но по-голямата история е разнообразието в хроматичните цветове. Когато добавите пазарния дял на жълто, оранжево, кафяво и зелено, можете да видите повече нюанси и разнообразие, отразяващи по-нюансирана цветова палитра и дълбочина, като и широчина на цветовете, които се развиха през последната година -две“, твърди експертът Марк Гутяр, ръководител на Automotive Color Design.


0 от 500
  • #8
    4 rate up comment 0 rate down comment
    Fury ( преди 1 година )
    Като гледам по улиците в България бялото не е най-разпространено. Най-често са нюансите на сребърния металик.
  • #7
    1 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Винаги можете да си фолирате колата набързо и си я правите в какъвто цвят ви е кеф
  • #6
    4 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Бяло с черни джанти, жалко за мишоците които карат черни луксозни коли ама мръсни отвсякъде и като влезне у Кауфланда купува най-евтината храна за кучето и кара с китайски гуми втора ръка.
  • #5
    10 rate up comment 3 rate down comment
    Blake ( преди 1 година )
    Черното изобщо не е безплатно... Безплатно е бялото, а при някои производители - най-обикновеното сиво (едно такова "мишо" сиво, не-металик)... Всичко друго се плаща... Според мен именно затова бялото е най-разпространено в момента.
  • #4
    5 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Бяло и черно са популярни, защото са базинси цветове и са беплатни. Но пък и 1200Е+ за цвят е доста пресилено от страна на производителите. Оттук нататък, на всяка марка / модел и отива разичен цвят и като се добавят и вкуса на съответния купувач, картинката се запълва.
  • #3
    6 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Бяло, черно, сиво- пълна скука и грозотия. Винаги ми е кеф като видя някоя кола с различен отенък на зеленото (петролено, маслинено, тъмно зелено), бордо (по- светло, по- тъмно), шоколадово кафяво (не като на дъстър кафявото, което прилича на излязло от тоалетната) и т.н. Ясно, че за всеки цвят различен от бяло, черно и сиво се плаща, но да дадеш 80-180 хил. за нова кола и да я вземеш с "фабрично" сиво не го разбирам
  • #2
    4 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Съгласен съм че черното е доста непрактичен цвят - и мръсотия и драскотини му личат много. Сивото на много коли е безлично, но поне е практично - не му личи нищо. Само като поостарее трудно се напасва при боядисване. Също вероятно заедно с него са броили графитеното, което на много коли стои добре.
  • #1
    8 rate up comment 4 rate down comment
    carpe_diem ( преди 1 година )
    Гадна сивота преобладава по улиците, не мога да си го обясня. Не, че е хубаво всички коли да са в крещящи цветове и да е мега шарения, ама да си купиш сива кола ми звучи супер безвкусно... Или черно - отива на много коли, ама пак е гадно, особено ако си по-на юг от Германия и Полша, предвид как се нагрява лятото...