IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Цветът на колата сериозно влияе на нейната цена

Вижте коя е най-добрата инвестиция за употребяван автомобил

Има пряка връзка между цвета на автомобила и неговата стойност при препродажба. Това показва изследване на компанията iSeeCars, което е обхванало продажбите на 650 000 автомобила на възраст 3 години.


жълто BMW


Целта на проучването е да се разбере как цветът влияе на степента на амортизация на превозните средства. Автомобилите са разделени на сегменти, за да може да се определят цветовите предпочитания на купувачите. И се оказва, че има един цвят, който се бори с остаряването на колата по-добре от останалите.

Изследването показва, че средната амортизация на употребяван автомобил е 15%, но при жълтите коли тя е едва 4,5%. Добре се представят още оранжевото, което е на второ място като сигурна инвестиция – 10,7%, както и лилавото – 13,9%. Червеното, зеленото, синьото и сивото прехвърлят 14%, но все техните стойности все още са под средните са индустрията. Това ги прави по-ценни на пазара на употребявани автомобили, защото повечето от тях са рядкост.

Жълтият е сред най-малко популярните цветове на автомобили с най-нисък дял на превозните средства и обикновено е цвят за спортни автомобили и други превозни средства с малък обем, които поддържат стойността си сравнително добре. Тъй като жълтите превозни средства са сравнително нови на пазара втора употреба, хората са готови да платят повече за тях”, обясняват авторите на проучването.

Как се представят най-популярните цветове? При бялото коефициентът на амортизация е 15,5%, тоест с 0,5% над средното. Следват черно с 16,1%, златно - 16,7% и кафяво – 17,8%. При черното големият проблем е, че той е масов и не се откроява на пазара на употребявани автомобили. При златното и кафявото е точно обратното – те са редки, но определено не се харесват на потребителите и те ги избягват.

0 от 500
  • #11
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Газко Уазков ( преди 1 година )
    Черните автомобили са в стотици пъти повече от жълтите, примерно. Не може да има реална статистика за амортизация на база цвят! Съгласен съм единствено с това, че вероятно, наистина белите са най-амортизирани, защото са най-масови сред служебните.
  • #10
    1 rate up comment 0 rate down comment
    До 4 ( преди 1 година )
    Къде прочете да казвам, че няма? Не е лошо да четешш първо, да осмислиш прочетеното без да си фантазираш и измисляш неща и чек тогава да отговаряш. В противенслучай изглеждаш глушаво. А това, че някойси е боядисал колата в някакъв неподходящ цвят не значи, че е норма за подражание и е масово. Също така производителите не предлагат някои цветове на определени модели, защото ще изглеждат грозно, но това не пречи на собственика да я пребоядиса в каквото иска или както е модерно да и лепне фолио.
  • #9
    1 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    последното нещо което ме вълнува при избора е цвета луд на шарено се радва
  • #8
    1 rate up comment 1 rate down comment
    vag ( преди 1 година )
    Тотален фен съм на цветове различни от сиво, черно, тъмно синьо.
  • #7
    1 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    За сивия (най-срещания) цвят нищо не казахте
  • #6
    1 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    От долния, а да а пък Сивик от 2011-2015 ми харесва в жълто зеленото, синьото, а по-новия от 2016-2020 Сивик в синьо.
  • #5
    2 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Ех едно синьо M2 или M4 или даже обикновена 2-ра или 4-та серия ще ми дойде добре. Или последната 3-та серия купе.
  • #4
    4 rate up comment 0 rate down comment
    до 1 ( преди 1 година )
    това че не сте виждал не значи, че няма. В Болоня явно не са чели мнението ви, преди да пуснат Урус. Оранжева Г клас има, виждал съм я лично, не мога да кажа, че ме грабва, но когато си си начешал всички красти, за да изпъкнеш сигурно това е вариант. За мен най-грозният цвят е един кафяво-зелен, вихдал съм най-новата Х6 в такъв, потресаващ.
  • #3
    3 rate up comment 1 rate down comment
    КОЛЮ ГРАДСКИЯ ( преди 1 година )
    КУРТИ, КУРТИ, МАЯТ ЦВЯТ Е ЖЪЛТ НА 23 ГОДИНИ, НО ВСЕ ЕДНО СЕГА ИЗЛИЗА ОТ МОТОТЕХНИКА ПАРДОН ЧЕСТИТООО!!!???
  • #2
    5 rate up comment 3 rate down comment
    д-р.Куртев ( преди 1 година )
    Пълни глупости !! В България такситата са жълти , и.. ??? Второ за инвестиции се купуват имоти,злато,акции,а ако става въпрос за коли,това са олд-таймери при което цвета няма никакво значение,а общото състояние !