IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Tesla Model Y е най-продаваният автомобил в света за 2023

Електрическият кросоувър изпреварва Toyota RAV4 и Corolla

Автомобилната индустрия е напълно променена през 2023 г., като не става дума за последиците от пандемията, недостига на полупроводници или с геополитическото напрежение между Китай и Запада. Голямото събитие е свързано с една компания, която току-що навърши 20 години - Tesla.


Tesla Model Y


Модел на базирания в Калифорния производител е най-продаваният автомобил в света, съобщава JATO Dynamics. Нейните данни, както и тези на други агенция за анализи - Car Industry Analysis, показват, че Tesla Model Y е най-продаваното превозно средство в света.

Все още много от пазарите не са публикували окончателните резултати си данни и крайният победител ще стане известен най-рано през април. Въпреки това, към момента са известни данните за САЩ и Канада, повечето от Европа, Китай, Австралия и Нова Зеландия, основните пазари в Латинска Америка, Индия, някои пазари в Югоизточна Азия, Южна Корея, Русия, Турция и Израел.

Към тях са добавени декемврийските оценки/прогнози за Близкия изток и Северна Африка, Япония, Тайван, Южна Африка, Хонг Конг, Малайзия, Тайланд, Филипините, Казахстан, Сингапур и Пакистан, като всичко това показва, че Tesla е продала 1,23 милиона бройки от Model Y през 2023 г. Това означава ръст от 64% спрямо 2022 г., като той е по-нисък от този спрямо 2021 г., когато увеличението беше с 91%. В случая обаче се гледат окончателните данни, тоест обемът на продажби.

Model Y превъзхожда както в Европа, така и в Китай, двата най-големи пазара на EV в света. Според данни, публикувани от Китайската асоциация на производителите на автомобили, повече от 456 000 броя Tesla са били доставени на азиатския гигант, което е ръст от 45%.

Очаквано в Европа Model Y изпреварва най-продаваните автомобили като Dacia Sandero, Peugeot 208 или Volkswagen T-Roc. Данните от 30 пазара на континента показват, че марката е регистрирала над 255 000 бройки, което е с над 19 000 бройки повече от втория по популярност модел - Dacia Sandero. На основа на официалните данни за доставка на марката се очаква Model Y да заеме 2/3 от продажбите на Tesla през 2023 г.

Впечатляващите резултати на Model Y са за сметка на обичайните лидери по продажби в световен мащаб - Toyota RAV4 и Toyota Corolla, които заемаха първото място през последните години. Данните от JATO и Car Industry Analysis показват, че втората позиция е заета от RAV4 с 1,07 милиона бройки, а на трето е Corolla с 1,02 милиона.

0 от 500
  • #16
    2 rate up comment 1 rate down comment
    Даммз ( преди 2 месеца )
    Да, понеже е най-продавания автомобил в света затова тука се прескачат една върху друга
  • #15
    1 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 3 месеца )
    Къде изчезна МитЕто,ближе рани?
  • #14
    8 rate up comment 3 rate down comment
    Гост ( преди 3 месеца )
    До #13 Мити4ен непоръбен,Като не знаеш накъде си тръгнал,ще стигнеш някъде другаде.Не можеш на две магарета сламата да разделиш,селчо неграмотен.
  • #13
    4 rate up comment 8 rate down comment
    анонимен ( преди 3 месеца )
    Антиелектрикът с многото самоличности сейре камъни заради новината, но иначе е голям ербап. Хората са го казали още преди столетия: кучетата си лаят, а керванът си върви...
  • #12
    10 rate up comment 4 rate down comment
    Гост ( преди 3 месеца )
    До #12. Мити4ен,чети статията на Емил Йотовски за вкуса на ината.Специално за теб е писана.
  • #11
    6 rate up comment 7 rate down comment
    До 10 ( преди 3 месеца )
    Децибелите са главно от плаващите, а защо мислиш, че няма да се повтори само защото е твоето желание ли?
  • #10
    14 rate up comment 6 rate down comment
    Хвалипръц ( преди 3 месеца )
    Лъжлив Нагъл Мъск набляга на пропагандните партенки, докато борсовия балон Тесла пуска въздух. Честито на на пишман клиентите и на още по-пишман инвеститорите.
  • #9
    13 rate up comment 8 rate down comment
    РУК ( преди 3 месеца )
    Не се напиняйте, това първо място няма да се повтори! :-) Радвайте се, бийте си една зло бар ка на новия си тапет с модел Y на монитора, и намалете малко децибелите и оборотите!
  • #8
    4 rate up comment 10 rate down comment
    До 7 ( преди 3 месеца )
    Ей го другия луд обратната монета на госта, стига с тези реклами на Тесли за 120 хиляди евро бре и лично на Мъск :D
  • #7
    5 rate up comment 13 rate down comment
    PLAID ( преди 3 месеца )
    Тва е ясно. "С лева ръка ги биeм" - Мъск Знаете ли, че S Plaid (от мобилето) на пълна ръчка блъска един мегават към моторите и пръска ***? Но след 130, защото 3-те мотора са способни да скъсат рамата.. И така до 328 км/ч. Не точки - няма ги на картата. "На вторите ще им трябва телескоп, за да ни видят" - Мъск