IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

В Чехия стартира производство на суперкола за 1,4 млн долара

Praga Bohema има двигател от Nissan GT-R и излиза в тираж от 89 бройки

През есента на 2022 година в Чехия беше представен прототип на суперкола, носеща името Praga Bohema. Тя е разработка на компанията Praga, която в началото на миналия век е една от най-големите в Европа, но по различни причини се стига до нейното закриване през 60-те години.


Praga Bohema


Сега чешкият производител се завръща с нов продукта - суперкола с двигател Nissan GT-R. Всичко за старта на неговото серийно производство е готово, като той ще се прави на ръка в завод в Прага и ще излезе в тираж от 89 бройки. Всяка от колите ще струва 1,4 млн долара, като първите клиенти вече посетиха фабриката, за да видят автомобила.

Те вече са има възможност да изпробват Bohema по пътищата на Чехия, при това в зимни условия. Колите са оборудвани със стандартни гуми Pirelli Trofeo R, като премиерата пред публика е планирана за пролетта. От Praga съобщават, че моделът ще се предлага не само в Европа, но и в САЩ и ОАЕ, като първите доставки са планирани за 2025 г.


Praga Bohema


Задвижването Bohema става с 3,8-литров V6 с двойно турбо, произведен от Nissan GT-R по договор за доставка между Praga и японския производител. Мощността на агрегата е 700 к.с. и 725 Нм, като колата тежи по-малко от 1000 кг и развива над 300 км/ч.

Чешката компания съобшава още, че е получила помощ от известни състезатели по време на разработването и настройката на автомобила. Сред тях са бившият пилот от Формула 1 и сериите IndyCar - Ромен Грожан, както и Бен Колинс (бивш Стиг в предаването Top Gear).


Praga Bohema


0 от 500