IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Toyota GR Yaris получи автоматик и увеличена мощност

Новата скоростна кутия има 8 предавки и е настроена за каране на писта

Toyota GR Yaris беше един от последните автомобили на пазара, предлагани само с ръчни скорости, но това се променя при обновения модел, който беше представен на автосалона в Токио. Хот-хечът получава нова 8-степенна автоматична скоростна кутия с преобразуван въртящ момент, както и повече мощност на двигателя.


Toyota GR Yaris 2024


Японският производител нарича новата скоростна кутия „директна автоматична трансмисия“. Тя е базирана на автоматичен преобразувател на въртящия момент, който е оптимизиран за по-бързи смени и е специално настроен за каране на писта. Това не е скоростна кутия с двоен съединител като на други мощни автомобили, но доказва, че и нормалните автомати (такъв е и 8-степенният на ZF) могат да се използват успешно за спортни модели. При това тя е сравнително лека, като добавя само 18 кг към теглото на колата.

Преди да бъде поставена на GR Yaris тази трансмисия беше тествана от Toyota в сериите за издръжливост Super Taikyu, както и в японския рали шампионат. Освен нея хот-хечът получава охлаждащ пакет „Circuit“ (писта), който включва допълнителен радиатор, спрей за междинен охладител и преработена всмукателна система. Автомобилите с автоматични скорости ще имат и специален охладител за скоростната кутия. И двата охладителя се виждат в страничните всмукателни отвори. 


Toyota GR Yaris 2024


От Toyota разкриват, че серия от модификации са направени и по 1,6-литровия трицилиндров двигател с турбокомпресор. Японските инженери са увеличили налягането на директното впръскване и са инсталира са нов сензор за налягане на входящия въздух. Монтирани са нови леки бутала и е добавен различен сензор за налягане на входящия въздух. В крайна сметка мощността на мотора е е увеличена от 268 к.с. и 300 Нм на 300 к.с. и 400 Нм.

Обновеният GR Yaris също така получава промени в дизайна и интериора. Предната броня в по-агресивен стил побира допълнителните охладители, докато интериорът е напълно преработен, за да бъде по-ориентиран към водача. Таблото обаче изглежда малко странно и остаряло, особено в сравнение с преди, но от компания посочват, че то е в стила на рали-автомобила на марката, участващ в световния шампионат.


Още снимки на обновения хот-хеч - вижте в галерията:


0 от 500
  • #1
    3 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 месеца )
    Петърчо, ама ти явно асновни технологии в автомобилистроенето не знаеш! "скоростна кутия с преобразуван въртящ момент". Бравос!