IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

VW Group завърши 2023 година с 12% ръст на продажбите

Концернът отчете 9,24 млн автомобила, реализирани по цял свят

Продажбите на Volkswagen Group за 2023 година са се върнали на нивата от преди пандемията и концернът е успял да реализира 9,24 млн автомобила по цял свят. Това означава ръст от 12% спрямо 2022 г., като се дължи както на увеличеното търсене, така и на справяне с изоставането в изпълнение на поръчките.


VW T-Cross


След като повечето от логистичните проблеми бяха решени, германският производител увеличава продажбите си на всички основни пазари, като Западна Европа е най-големият регион с 3,27 млн автомобила (+21% на годишна база). Веднага след него е Китай с 3,24 млн автомобила (+2%), следван от Северна Америка с 0,99 млн. (+18%).

Пълните данни за продажбите за всяка отделна марка от концерна все още не са публикувани, но вече се знае, че последните 12 месеца са били отлични за основния бранд - Volkswagen. Той е увеличил доставките си с 6,7% до около 4,87 млн, което означава, че 52,6% от всички продажби на концерна се падат именно на тази марка.


VW T-Cross


Повече от половината нови автгомобили, реализирани от Volkswagen през 2023 г., са SUV. Техният дял е 52%, като на пазара в САЩ достига 81% В Европа най-продаваният SUV е субкомпактният T-Cross, който постави рекорди в Германия, Великобритания, Турция и Испания.

Въпреки успехите, VW Group почти сигурно отново ще остане на второ място по продажби след Toyota. Японците още не са публикували пълните данни за 2023 г., но се очаква те да бъдат близки до тези от 2022 г. Тогава Toyota успя да реализира 10,5 млн автомобила по света и защити титлата си за най-продават производител за трета поредна година.


0 от 500
  • #4
    0 rate up comment 0 rate down comment
    до 2 ( преди 3 месеца )
    текезесар, как би могъл да знаеш какво има в София по улиците? Освен да се качиш на влака да дойдеш на ексглокзия
  • #3
    2 rate up comment 0 rate down comment
    До #2 ( преди 3 месеца )
    Разбирачев, ако прегледаш какви са критериите за кола на годината може да ти се изясни. Едва ли Бентли е по-лошо от Т-крос, ама дали е ставал автомобил на годината? А какви са продажбите на автомобили по марки и модели в Бг, едва ли е меродавно. Ако имаше отношение, то Дачия щеше да бъде номер 1 в Европа, ама не е! Дори е далеч...
  • #2
    1 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 3 месеца )
    Това на снимката беше кола на годината, като им писах на някои журналисти защо избирате подобна смешна кола за автомобил на годината ми писаха не съм бил разбирал от коли, смешковци колко такива има сега на пътя 5 или 10 в Сф?
  • #1
    3 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 месеца )
    Интересно, в Западна Европа вече продава повече отколкото в Китай (където е изненадващо, че няма спад), а в С. Америка стига милион продажби