IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Шеф на Audi потвърди скорошната поява на Q9

Най-луксозният и най-скъп SUV-модел на марката ще излезе на пазара догодина

Въпреки всички слуховете и твърдения, Audi все още не е пуснал на пазара пълноразмерен SUV. Конкурентите Mercedes и BMW продават съответно GL/GLS от 2006 и 2018 г., но компанията от Инголщад няма такъв автомобил в гамата си. Това обаче ще се промени съвсем скоро, съобщава Carsales.


Audi Q8


Автомобилното издание цитира изпълнителния директор на Audi Australia - Джеф Манъринг. Той потвърди, че новият топ-модел на германската марка може да се появи на местния пазар до 2026 г. Запитан дали всъщност има смисъл от излизането на по-голям и по-скъп модел от семейство Q, той беше категоричен:

„Да, разбира се. Вижте какви са обемите, които продават други марки в този сегмент, докато ние все още отсъстваме в него. Нека да видим какво ще се случи в следващите 24 месеца", коментира Манъринг. Той беше помолен да коментира названието на модела и отговори, че „Q9 е закачливо име, което лесно се помни“.

Според друго издание - Automotive News, луксозният SUV ще се появи дори по-рано от 2026 г. Дилърите на Audi в САЩ още преди месеци са били уведомени, че продажбите на Q9 на местния пазар ще могат да започнат през 2025 г. Моделът ще получи 7 места с пълноценен трети ред седалки, като основните му пазари ще бъдат именно САЩ, както и Китай.

Ако всички тези информации са верни, това означава, че Q9 ще бъде сред последните нови модели на Audi, които ще бъдат пуснати на пазара с двигатели с вътрешно горене. От 2026 г. всички превозни средства, разработвани в Инголщад, ще бъдат електрически. В дългосрочен план целта е да се спре производството на автомобили с ДВГ до 2032 г., с потенциално продължение в Китай в зависимост от местното търсене.

Новият Q9 няма да е единствената промяна в SUV гамата на Audi, тъй като Q2 ще бъде премахнат само след едно поколение на пазара. Малкият SUV явно не оправда очаквания и германският производител ще се откаже от него.


0 от 500