IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Нов радар ще глобява за наднормено тегло на автомобила

Технологията се въвежда най-вече заради електромобилите и може да измерва масата в движение

Изцяло ново поколение сензори, способни да засичат и теглото на автомобила, идват в Европа. Въоръжени с тях, властите ще могат да налагат глоби за претоварване на превозните средства - провинение, което по българския закон се наказва в момента с глоба от 500 до 3000 лева.
  
  
Tesla Model Y
  
    
Властите от години се борят с нелегалното претоварване на камиони, което води до множество злополуки. Но напоследък проблемът с наднормения товар се прехвърля и към леките автомобили заради електрификацията. Заради огромното тегло на батериите, електромобилите са като цяло много по-тежки. Някои многоетажни паркинги във Франция, Великобритания и Германия вече забраниха влизането на електрически превозни средства от притеснение свръхтеглото да не доведе до рухване на конструкцията.

"Радари за тегло" вече се използват на няколко места в Съединените щати, а по отсечката Бруклин - Куинс в Ню Йорк дори бяха монтирани специални сензори за тегло в пътната настилка. Те вървят в комплект с камери за разпознаване на регистрационните номера и автоматично наказва всички, надвишили допустимото максимално тегло. Глобата е 650 долара, или около 595 евро.
  
   
многоетажен паркинг, тегло на автомобила
   
     
На няколко места, включително ЕС, Швейцария и Великобритания, се обсъждат сценарии за въвеждане на пътни такси според теглото на автомобила. Логичен подход, защото по-тежките машини водят до много по-бърза амортизация на настилката и пътните съоръжения. Франция вече въведе допълнителни такси за собствениците на най-тежките автомобили при паркиране в центъра на големите градове.
  
  

 

0 от 500
  • #5
    9 rate up comment 4 rate down comment
    Лудория ( преди 4 месеца )
    Малко като шизофрения е да дават пари, за да се купуват електромобили и след това да глобяват част от собствениците на тези електромобили, защото разбираш ли, били тежки?! В това не виждам смисъл. Нима политиците сега разбират, че батериите тежат?! И се палят тук-там. И сега какво - не може на ферибот с електромобил, не може на многоетажен паркинг с електромобил. Е, нали града трябваше да е чист и подреден. Като изчезнат ДВГ, с какво ще ги пълнят тези паркинги?! С велосипеди ли?
  • #4
    9 rate up comment 1 rate down comment
    MythBuster ( преди 4 месеца )
    "Хем искат екология, хем искат малко килограми, хем дават бонуси, хем щели да глобяват... можеш ли ги разбра?!" Какво лошо виждаш разрушителите и замърсителите да плащат?
  • #3
    14 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 4 месеца )
    ако това дойде тук ще има вой - всеки втори превозвач претоварва брутално..
  • #2
    24 rate up comment 8 rate down comment
    анонимен ( преди 4 месеца )
    1-ви, отдавна е ясно, че не става дума за Екология, а само за пари. Шофьрите или собствениците на автомобили са винаги първите които го отнасят щом иде реч за пари (глоби, изисквания за квото се сетиш). Само в Европа има нд 250 мил. автомобила - златна кокошка, за събиране на пари. Винаги радари, камери се слагат където носят доход, а не където има наистина нужда. И електрификацията не е нещо по разлчно от това.
  • #1
    15 rate up comment 8 rate down comment
    Лудория ( преди 4 месеца )
    Хем искат екология, хем искат малко килограми, хем дават бонуси, хем щели да глобяват... можеш ли ги разбра?! Накрая ще се окаже един "пророк" дето пишеше, че искат да ни "свалят" от колите и да ползваме автобуси и метро. То лошо няма, ама като е малко селото и няма автобус или влак, какво ще правим?