IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Audi Q8 e-tron получи версия Dakar

Специалният SUV излиза в ограничен тираж от 99 бройки

През последните години Audi електрифицира някои офроуд прототипи, предназначени да участват в рали „Дакар“. Един от тях се нарича RS Q e-tron и постигна четири етапни победи по време на първото си участие в известното състезание през 2022 г.


Audi Q8 e-tron Dakar Edition


Сега базираната в Инголщат компания реши да отбележи емблематичния състезателен автомобил със специално издание на електрическия Q8 e-tron. То се нарича Dakar edition, ще излезе в тираж от само 99 бройки и е ще персонализирано във всеки детайл, включително настройките на задвижващата система.

Специалното Q8 e-tron получава комплект за офроуд, включващ гуми да всякакъв терен General Grabber AT3 и нов софтуер за управление на въздушното окачване. Благодарение на него пътният просвет, който стандартно е 206 мм, е увеличен с 65 мм. Той обаче може да се намалява в зависимост от скоростта на движение, за да направи колата по стабилна, например при движение по магистрала.


Audi Q8 e-tron Dakar Edition


Благодарение на промените в дизайна, ъглите на заход и изтегляне достигат 20 градуса, което е достатъчно за „справяне с лек офроуд терен“. Ъгълът на рампата - максималният ъгъл, при който превозното средство може да премине през рампа, без долната му част да докосва нейния ръб е 19 градуса.

Задвижването на този SUV е идентично с това на версията Audi Q8 55 e-tron quattro, следователно той разчита на два електромотора със съвкупна мощност 402 к.с. и 664 Нм в режим Boost. Ускорението от 0 до 100 км/ч отнема 5,9 секунди, а батерията с капацитет 106 кВт/ч осигурява пробег от 488 км с едно зареждане (по цикъла WLTP).


Audi Q8 e-tron Dakar Edition


В допълнение към софтуерните и хардуерните промени, Audi Q8 e-tron Edition Dakar също е оборудвано с допълнителен козметичен пакет, който напомня RS Q e-tron. Електромобилът ще излезе в тираж от 99 бройки, като основният цвят е Mythos black (черно), съчетан с частично прозрачно покритие върху някои повърхности на тялото.

Като алтернатива клиентите могат да поръчат електрическия SUV в Magnetic Grey или Siam Beige. Има и опция за добавяне на светеща лента в решетката, докато багажникът на покрива е стандартен и издържа до 40 км тегло. Цената на това специално Q8 e-tron е 120 000 евро в Германия, като това е първата страна, в която се приемат поръчки за модела.


Още снимки на електрическия SUV - вижте в галерията:


0 от 500
  • #1
    3 rate up comment 0 rate down comment
    хаха ( преди 3 месеца )
    Дакар.....само са чували за Дакар тия. Истинското рали Дакар беше едно време през 80-те и 90-те години когато наистина се правеше от Париж Франция до Дакар в Африка. И се състезаваха със почти стандартни автомобили. Не като сегашните коли дето само външно приличат. Най големия майтап беше когато 1985г Mitsubishi се записаха за участие в ралито със стандартната версия на Pajero с цел да го тестват в реални условия преди да го пуснат за продажба. И взеха че спечелиха първо място.