IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Испанците вече купуват коли като българи

Най-продаваният автомобил в страната е Volkswagen Golf, при средна възраст 15.1 години

Заради драстичното поскъпване на новите автомобили все повече европейски пазари заприличват на българския - с все по-лошо съотношение между нови и употребявани коли, и все по-висока средна възраст. Добър пример е Испания, където по данни на Ideauto над 60% от продадените коли втора ръка са били на възраст над 10 години. Най-продаваният автомобил в Испания през 2023 (данни за първите 11 месеца) е Volkswagen Golf, точно както и в България. Испанците са купили общо 63 603 бройки от германския хечбек през годината, като средната възраст тук е 15.1 години.
   
   
Volkswagen Golf 5
   
     
На второ място е Renault Mégane с 61,096 продажби и средна възраст 14.6 години, а на трето - Seat Ibiza с 55,862 продажби (14.3 години). Челната десетка се допълва от Seat Leon, Ford Focus, Citroen C4, Renault Clio, Opel Corsa, Opel Astra и Citroen C3. При нито един от тези модели средната възраст на продадените коли не е по-малко от 10 години. Всъщност най-"нови" са малолитражките С3 - средна възраст 11 години.

Освен класация на реално продадените автомобили, Ideauto предлага и справка кои модели са били най-търсени в платформите за обяви. И тук начело е VW Golf, но по-нататък подреждането изглежда по съвсем различен начин - с изключение на класирания четвърти Seat Leon, челната десетка се състои само от германски премиум модели на BMW, Audi и Mercedes. Според Ideauto това са колите, които испанците биха си купили, ако можеха да си ги позволят.

Този списък доста напомня на реалния Топ 10 по продажби на българския пазар втора ръка, където намират място цели шест модела на германската премиум тройка, плюс VW Golf, VW Passat и Opel Astra. За разлика от Испания обаче, у нас съотношението нови-стари автомобили постепенно се подобрява. Според справката на Automedia.bg за регистрациите през 2023, то е вече 1 към 4.88 - най-ниското в по-новата история.  
  
    
Kia Rio седан
Най-продаваната кола втора ръка в Русия е Kia Rio. В Топ 10 попадат пет корейски и два китайски модела
   
      
За сравнение в Русия през тази година съотношението нови към стари автомобили е едно към 5.7. Най-продаваните коли втора ръка на руския пазар са били, в низходящ ред, Kia Rio, Hyundai Creta, Hyundai Solaris, Lada Vesta, Cherry Tiggo 7, VW Polo, Renault Captur, Cherry Tiggo 4, Kia Sportage и Kia Rio X-Line.
  
   

0 от 500
  • #29
    2 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 месеца )
    Новата кола вече е лукс НАВСЯКЪДЕ по белия свят.. по черния винаги е била. Испанците както нас и съседите не обичат да дават луди лихви на банките за да изплащат ОБЕЗЦЕНЯВАНЕТО на нова ламарина която ще върнат след 4 години. В по богататасеверна Европа доскоро хвърляха луди пари за лизинги но вече им идва акъла
  • #28
    1 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 месеца )
    Весело посрещане на Новата година . Малко повече търпение и повече смирение !
  • #27
    2 rate up comment 3 rate down comment
    Бори ( преди 3 месеца )
    До 22 ум белия делфин 200000 руснаци са си оставили костите тук такива *** като теб нямаше да ги има отиваи при индийците и пакистанци джендъре нас не ни мисли
  • #26
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 3 месеца )
    Каквото и да си говорим, на великата (едно време страна) й е останала само историята. Човек, който не е живял там и не се е поинтересувал, ще се изненада колко общо имаме с испанците. И при тях положението е горе-долу като при нас, разликата е, че ние (все още) боравим с лева, а те с евро.
  • #25
    2 rate up comment 3 rate down comment
    Лудория ( преди 3 месеца )
    Няколкото години дето бачках из чужбина стигат. В момента лошото е, че всички "огладняха", а пък на никой не му се работи. Свикнахме да работим малко, а да получаваме много. Еми... който се промени, ще оцелее, който не - ще ходи да лепи гипсокартон, да кара камиони или да бере ягоди на тези, дето могат да плащат и не са си купили нещо автоматизирано, дето да замени човешкия фактор. Е, може и да се оплаква и да мрънка, ама така промяна няма да има
  • #24
    6 rate up comment 0 rate down comment
    Лудория ( преди 3 месеца )
    Ей това е отдолу е точен коментар - щом някой купува втора употреба масово, значи е обеднял. Ако нашите, български заплати бяха нормални, надали някой щеше да си купува втора употреба коли. Познати като си повишат заплатите, първо си купуват нова кола, за да не мислят ремонтите из нашите сервизи. Не знам къде живеете из Европа, но аз като гледам и във Франция, и в Германия, и в Испания, извън големите градове всичко е като в България. За мен това е, че извън градовете просто няма кинти.
  • #23
    14 rate up comment 4 rate down comment
    Бумеранг ( преди 3 месеца )
    Нещата да много прости! Щом хората не купуват нови коли, значи има нещо сбъркано! Щом търсят стари, кашата е още по-голяма! Новите коли са доста скъпи, а хората обедняха. Елктричките и са скъпи, и са ненадеждни, и са с малки нива на доверие! Плашешти са, защото хората не могат да ги обслужват и управляват самостоятелно....там просто чакаш платформата и техникът! Човек се спасява както може и го прави. Въпрос на време е да избухне революция срещу несправедливото разпределение на парите по света!
  • #22
    12 rate up comment 15 rate down comment
    До 21 ( преди 3 месеца )
    Бегай в Масква, кво чакаш. Като не ти харесва Европа, заминавай към рашка. Ама нещо не виждам движение на там. Такива като теб, ходите да редите гипсокартон в Лондон , да изкарате некой лев, и после не спирате да лаете. Що не ходите в Масква да редите картон? Нали там е Рая?
  • #21
    17 rate up comment 9 rate down comment
    АнтиГлобалист ( преди 3 месеца )
    Путин е виновен! Нали така евроатлантичета? Налагате санкции, взривявате газопроводи, спирате евтините руски суровини, затваряте си заводите и губите един огромен пазар, а после другите са виновни. Имайте предвид, че по-зле ще става. Това е само началото. Хиляди фирми само в Германия фалираха, затварят болници, има затруднения със социалните плащания. Инженерите и лекарите дето Меркел ги покани, скоро ще излязат по улиците, като няма пари, а те имат по минимум 5 деца и всички са на социал.
  • #20
    5 rate up comment 5 rate down comment
    Глас от тъдявя ( преди 3 месеца )
    Колега всеки си знае случая, но да се изгърмя 500 кинта за лизинг и 750 за наем ми е много. Началото на годината хазяйката взе да си прави устата за пари, ами на втория месец купих апартамент и се изнесох. От моя гледна точка win-win парите не ми се обезценяват в банката и вече не плащам наем.