IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Кои са най-продаваните коли във всеки сегмент през 2023

Само чудо може да измести Tesla Model Y от номер 1, Volkswagen води в 8 от 21 категории

Tesla Model Y ще е най-продаваният нов автомобил в Европа през 2023 година, с 99%) сигурност можем да прогнозираме на база на данните за първите 11 месеца. След тях електромобилът води с 12 736 бройки пред втория - Dacia Sandero, и при обичайното за Tesla засилване на доставките в края на всяко тримесечие едва ли ще позволи да бъде изпреварен през декември. Освен това данните за ноември все още са предварителни и не включват силни пазари за Tesla като шведския.
   
   
Dacia Sandero, Tesla Model Y
Dacia Sandero държа жива интригата за първото място в Европа през цялата година, но само чудо през декември може да свали Model Y от върха
  
     
В продажбите за ноември Sandero изпреварва (засега) Model Y, но пък на трето място изненадващо излиза друг автомобил на Tesla - Model 3, който бе пренебрегван от купувачите след дебюта на Y. Челната шесторка на най-продаваните коли на Стария континент за месеца се допълва от Renault Clio, Volkswagen Golf и Toyota Yaris Cross.
  
 

ТОП 10, 2023
Tesla Model Y - 229,980
Dacia Sandero - 217,244
VW T-Roc - 191,015
Peugeot 208 - 184,105
Renault Clio - 181,675
Opel Corsa - 176,512
VW Golf - 166,304
Toyota Yaris Cross - 163,505
VW Tiguan - 160,214
Skoda Octavia - 149,399

Повече любопитство предизвикват данните на DataForce за най-продаваните автомобили по класове. Passat, макар и останал само в комби вариант, удържа първото място при представителните модели. Volkswagen T-Roc е пръв при малките кросоувъри, но Yaris Cross вече му дшиа във врата с почти двойно по-голям ръст на годишна база. VW Tiguan води при компактните SUV, а електрическият VW ID.4 - при средноразмерните и големите.

Най-интересно е развитието при луксозните модели, където за пръв път нито един от голямата тройка - Mercedes S-Class, BMW 7 Series или Audi A8 - не е начело. В най-високия пазарен сегмент - на екзотичните автомобили - Lamborghini Urus отстъпва първенството на нов играч.

Преди да видите класирането във всички отделни пазарни сегменти в галерията по-долу, една забележка: разпределението по сегменти си е на DataForce и на моменти се разминава с използваното от други аналитични компании. Същото важи и за решения като това Sportback вариантите при Audi да се разглеждат като отделни модели, или причисляването на Tesla Model Y към премиум автомобилите, макар сред чувствителното понижаване на цените в последната година тя да принадлежи по-скоро към масовия сегмент.
 
  
Най-продаваните коли в Европа по сегменти (ГАЛЕРИЯ):


  
    

 

0 от 500
  • #5
    8 rate up comment 9 rate down comment
    SpaceX до 5 ( преди 4 месеца )
    Важно е да се отбележи, че Тесла реално няма маркетингов отдел и не рекламира автомобилите си, но през 2024 ще го прави масирано. И въпреки липсата на реклама Модел Y е най-продаваната кола в света за 2023. Повечето хора все още смятат, че EV е екзотика, която струва два пъти повече от ДВГ. Колко хора знаят, че Модел Y е с най-добра оценка на краш тестове? И кой точно автомобил за 100к лева е по-добра покупка от Модел Y? Имам предвид за семейна кола
  • #4
    8 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 4 месеца )
    Любопитно без субсидии за ел.автомобили каква ще бъде класацията ?
  • #3
    4 rate up comment 2 rate down comment
    Лудория ( преди 4 месеца )
    Стана ми смешно, че чакат резултатите от Швеция за Тесла. Навярно те ще са само теоретични, защото горкия швед, избрал Тесла, трябва да си я вземе навярно от Германия и да ходи сам за регистрационен номер (ако може, не знам как е там). Инак не е лошо, много бройки електромобили, дори такива за които не се шуми много като малката Дачия и MG4. В мое село ми казаха, че един шеф закупил Тесла за част от служителите си, които пътуват много. Явно му излиза сметката. ;)
  • #2
    6 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 4 месеца )
    И пак поне на споменатите автомобили поне цялата визия е различна - ако не си технически запознат човек въобще няма и да предположиш че реално са еднакви. Виж например Тойота и Сузуки където разликата е емблема и предна броня - това не го разбирам.
  • #1
    4 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 4 месеца )
    Доколкото се ориентирам най-продаваният автомобил с общо около 0,5 млн. продажби е пежо 208, опел корса и ситроен с3, които на практика са един и същ автомобил.