IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Mercedes готви неприятна изненада за пияните шофьори

Германският производител преговаря за нова технология за проверка на водачите за алкохол

Германският производител на премиум-автомобили Mercedes-Benz преговаря с корейска компания за придобиването на любопитна технология, която позволява проверката на количеството алкохол в кръвта на човека, седнал зад волана.


стартиране на двигателя


Подобна идея не е нова, но в случая разработката на корейската компания PiQuant се различава от досега познатите. Тя използва скенер за проверка на отпечатъци от палците на водача, докато други подобни системи са на принципа на тестовете за алкохол, използвани от полицията, при които се изследва издишания от шофьора въздух.

Според създателите на технологията, тя може да се вгради в бутона за стартиране на двигателя. Така, ако шофьорът е употребил повече алкохол от допустимото, той няма да може да стартира мотора. Скенерът за отпечатъци няма да позволи на пияните водачи да използват измама, като помолят, някой трезвен да премине проверката вместо тях.

Освен от датчика за нетрезви водачи, Mersedes-Benz се интересува от разработка на друга корейска компанията JD Solution. При нея с помощта на насочени акустични вълни звукът се генерира само в посока на водача. Тази технология ще позволява, например, съветите и подсказвания, давани от системите на автомобила, да бъдат чувани само от човека зад волана, но не и от неговите пътници.

0 от 500
  • #6
    0 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 4 месеца )
    Какви са тези глупости. Алкохол по ръцете, да не го пият хората в шепи? Тва е някакво извинение да вдигнат цената с още 1000 евро.
  • #5
    0 rate up comment 2 rate down comment
    Случаен ( преди 4 месеца )
    Абе то ако се наложат сега повечето българи ще ги имат след поне 20 до 30 години... Т. Е ще бъдат манипулирани дори и след летящите коли хахха
  • #4
    1 rate up comment 1 rate down comment
    Любопитен ( преди 4 месеца )
    Ако се ползват ръкавички с принтирани отпечатъци?
  • #3
    3 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 4 месеца )
    Все повече се занимават да предлагат безумни системи, явно не им е останало нищо друго
  • #2
    3 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 4 месеца )
    Само да не сложат и за "наркотици" и да стане, като при нашите кадажии. Пиеш лекарство за кашлица, изкарват те, че си взимал тежки опиати.
  • #1
    3 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 4 месеца )
    "Скенерът за отпечатъци няма да позволи на пияните водачи да използват измама, като помолят, някой трезвен да премине проверката вместо тях." - Ako ги помоля, да карат вместо мен? ... Както и да е... Това е ектра, която няма да иксам в колата, благодаря! А ако настояват, авера е хакерче и все ще им хване цаката.