IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Тази Alpina B3 е много скъпа, но вече е разпродадена

Версията „50 Years of BMW South Africa Edition" излиза в тираж от 5 бройки

Не харесвате чудовищната решетка на настоящото BMW M3? Тогава Alpina B3 може да бъде вашият избор, защото високопроизводителният седан също има двигателя S58 на M3 под капака. Можете да мислите за B3 като Gran Tourer вариант на M3, тъй като е настроен да бъде малко по-удобен за по-спокойно каране.


BMW Alpina B3 50 Years of BMW South Africa Edition


Подобно на M3, седан B3 също излиза в различни модификации. Последната идва от Южна Африка и отбелязва 50-годишнината от производството на BMW в тази страна. Специалният седан е боядисан в емблематичния цвят Alpina Green II и разполага с елегантните 20-цолови многоспицови джанти на Alpina. Надписът Alpina на предния спойлер и ретро стикерите отстрани ни връщат в 80-те години на миналия век.

Когато отворите вратите, ви посрещат прагове с надпис Alpina и специална табела на централната конзола, която показва ексклузивността на автомобила. Ще бъдат произведени само пет екземпляра, всички от които ще имат черна кожена тапицерия и специално лого на BMW Group South Africa „50 Years Anniversary“ на облегалките за глава. Има и комбинация от бели и зелени шевове, както и обвит с кожа волан с логото на Alpina, показващ единичен дросел и колянов вал.


BMW Alpina B3 50 Years of BMW South Africa Edition


Този автомобил се предлага ексклузивно в Южна Африка, като е специалното издание, базирано на по-мощното B3 (фейслифт), пуснато през 2022 г. 3,0-литровият редови шестцилиндров двигател с двойно турбо произвежда 495 к.с. и 730 Нм въртящ момент, който се изпраща мощността към двете оси чрез осемстепенна автоматична скоростна кутия. Ускорението от 0 до 100 км/ч отнема 3,6 секунди, а максималната скорост е 305 км/ч.

Това B3 получава още спортно окачване с променливо амортизиране. Освен това инженерите от компанията, която е призната за официален автомобилен производител, са монтирали подобрена спирачна система с перфорирани дискове и топлоустойчиви спирачни накладки.


BMW Alpina B3 50 Years of BMW South Africa Edition


Настройката на шасито и кормилното управление са също толкова част от него, колкото и четворната изпускателна система. Шофьорът може да избора от четири режима на шофиране - Comfort+, Comfort, Sport и Sport+.

Специалното B3, чието пълно име е "BMW Alpina B3 50 Years of BMW South Africa Edition", вече е разпродадено, въпреки че цената му е доста сериозна - близо 148 000 евро. За сравнение BMW M3 CS струва 152 000 евро.


Още снимки на този специален спортен седан - вижте в галерията:


0 от 500