IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Alpina се завръща като конкурент на Maybach

Компанията ще отговаря за нов клас суперлуксозни модели, които ще разработва заедно с BMW

От 1 януари 2026 година BMW поема изцяло собствеността и контрола върху бутиковия производител Alipna със седалище в Бухлое, който в продължение на десетилетия правеше истински шедьоври на основата на различни модели на баварския производител. Според досегашната информация, самостоятелните модели на Alpina постепенно трябваше да останат в историята, а BMW възнамеряваше да ползва цялото ноу-хау на Alpina в ръчната изработка и различни високотехнологични процеси на производство, внедрявайки ги в собствената си гама по един или друг начин. Само че за феновете на Alpina отново има светлина в тунела.


Alpina B7|


Що се отнася до стратегията на BMW по отношение на Alpina след средата на десетилетието, BMW Blog съвсем наскоро съобщи, че автомобилният производител обмисля пускането на нов луксозен клас автомобили, като Alpina ще се погрижи за неговото развитие, маркетинг и разпространение.

Първоначално тези модели няма да бъдат напълно електрически, тъй като според съобщенията клиентите на Alpina предпочитат бензинови или дизелови задвижвания. Според неофициална информация първият такъв луксозен модел, разработен от Alpina, ще бъде наследник на В7, който ще се базира на актуалното издание на седмата серия, само че не на сегашния й вариант, а на предстоящия около 2026 година неин фейслифт.

Това означава, че Alpina може отново да се превърне в име, стоящо зад бутикови автомобили, подобно на Maybach при Mercedes. А това би означавало, че Alpina би могла да се превърне в своеобразен мост между върховите модели на BMW и тези на Rolls-Royce.


0 от 500
  • #3
    5 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 6 месеца )
    2-ри, винаги съм писал тук,че предпочитам Алпина пред М-ка!
  • #2
    11 rate up comment 0 rate down comment
    Пропов ( преди 6 месеца )
    Как ще се случва нещо през 2026, което вече се случило в миналото. 2026та Алпина ще имат Дежавю? А неграмотниака под мен освен да пише, да се научи и да чете или да гледа клипчета. Алпина не беше тунинг фирма, а самостоятелна марка. И не е насочена към силовия тунинг, а към финеса и ...абе няма да ме разбереш, гледай и чети повечко, ако искаш де.
  • #1
    2 rate up comment 13 rate down comment
    Смех ( преди 6 месеца )
    Ахахаха клусетндо клусета.Алпина първята тунинг компания която прави по маломощни коли от оригинала