IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Почина основателят на Alpina

Буркард Бовензипен остави зад себе си незабравимо автомобилно наследство

Почитателите на BMW и на стойностните автомобили скърбят за загубата на Буркард Бовензипен - основателят на родилата се през 1965 година легенда Alpina. Той работи върху модели на BMW още от 1962 г., когато разработва двоен карбуратор Weber за 1500, който привлича вниманието на шефа на продажбите на BMW по онова време. Като доказателство за високото качество на продуктите на Alpina, немската луксозна марка решава през 1964 г. да запази пълната фабрична гаранция на автомобили, модифицирани от Alpina.


Буркард Бовензипет


Въпреки че Alpina стартира като тунинг компания, Германското федерално министерство на транспорта я признава за пълноправен автомобилен производител още през 1983 г. Автомобилите имат специфичен за Alpina идентификационен номер на автомобила, който замества оригиналния BMW VIN. Идеята зад модифицираните от Alpina продукти не е да се сблъскват с BMW M, тъй като автомобилите, модифицирани в Бухлое, обикновено са по-скоро спортно-елегантни, отколкото ревностно спортни автомобили. През 2022 г. BMW Group придоби собствеността върху марката Alpina.

Съществуващото сътрудничество ще изтече в края на 2025 г., така че няма да има никакви промени в начина на работа на Alpina до 2026 г. Високопоставени служители от двете компании споделиха преди броени дни, че Alpina ще продължи да прави собствени версии на върховите модели на BMW и дори има вероятност да се превърне в мост между BMW и Rolls-Royce, ставайки реален пряк конкурент на Maybach.

Най-вероятно първият нов модел ще бъде B7, базиран на предстоящия фейслифт на Серия 7. Което звучи като едно добро бъдеще за компанията, олицетворила голямата мечта на "производителя на ексклузивни автомобили" Буркард Бовензипен, както той преди години се подписваше на плакетите, поставени в интериора на автомобилите Alpina.

0 от 500