IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Как да предотвратявате полепването на снега под калниците

Евтино решение, за което вие е небходима само смес от бензин и парафинова свещ

Един от проблемите за шофьорите през зимата е натрупването на сняг в подкалниковите пространства. С течение на времето той замръзва и се превръща във внушителни парчета лед, които пречат на завиването на колелата.


сняг калници


Шофьорите са наясно, че подобни "израстъци" най-малкото не са от полза за техническото състояние на автомобила, но не всеки знае как да ги премахва адекватно, без да наруши целостта на пластмасите. Разказваме ви за още един интересен трик, с който можете лесно да се преборите с „ледниковия период“ около гумите.

Понякога ледените „сталактити“ растат до толкова впечатляващи размери, че „изяждат“ почти цялата празнина между каросерията и гумата. В момента на преминаване през някаква неравност, парчето лед се удря в асфалта и често предава част от енергията на сблъсъка директно към каросерията. При това, разбира се, се чупи. Но също така може да смачка подкалника. Това, разбира се, не е толкова често срещано явление. Но това предизвиква сериозен страх за безопасността .

Въпреки че много по-реалният проблем от снега и леда, натрупан в арката на колелото, не е свързан с това. Повредените маншони на сферичните шарнири или повишеното износване на гумите са много по-често срещани последствия от отлаганията на замръзнала вода. На пръв поглед е почти невъзможно да се борим с описания феномен. Няма да спирате на всеки километър и да избивате снега от гнездата на колелата!

Необходимо е по-кардинално решение, което да предотврати или поне значително да намали натрупването на сняг в арките на калниците. Едно такова е смес, която можете да си направите сами, като за целта ви трябва литър бензин в буркан, който може да се затвори доста плътно. Също така ни е необходима съвсем обикновена свещ, която се натрошава (или се настъргва с ръчно кухненско ренде). Полученият „прах“ се изсипва в буркана с гориво и се оставя за няколко дни в топла стая.

Контейнерът се разклаща периодично, така че бившата свещ да се разтвори по-активно. Когато свещта се разтвори напълно, а арките под калниците са измити от мръсотия и подсушени се покриват с получения разтвор с четка. Бензинът ще се изпари, а парафинът от свещта ще остане върху обшивката на калника. И впоследствие ще предотврати полепването на сняг. Такава обработка трябва да се повтаря два пъти през зимния сезон.

0 от 500
  • #4
    3 rate up comment 1 rate down comment
    Аз ( преди 4 месеца )
    Интересно какво ще намажа, като подкалниците не са ми пластмаса а една рошава тъкан като киче за обезшумяване. Да ги накисна с бензин и парафин и ще смърди две години. Баси тъпотиите.
  • #3
    0 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 4 месеца )
    има системи за подгряване на стъклата където са чистачките но явно меринджеите или счетоводителите са казали не на подкалниците
  • #2
    9 rate up comment 3 rate down comment
    do 2 ( преди 4 месеца )
    щото ушаните от Якутия толкова си могат, нямат пистолет за горещ въздух и да обдухват свещта и да мажат директно за 5 минути ами трябва да правят буркани, да ксинат, да втасва :) Вероятно може и с китова или тюленова масчица да се намаже със сходен ефект
  • #1
    15 rate up comment 1 rate down comment
    100 ( преди 4 месеца )
    Има ли обяснение защо да не разтопя свещта и да я размажа по под-калника, а трябва да чакам 2 дни и да хабя литър бензин и другите ангажименти по разбъркването.