IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Едно Peugeot, което вдъхнови Ferrari

Тази слабо известна френска спортна кола дава идеята за разработването на Monza SP1 и Monza SP2

Тъй като тази година Peugeot 104 празнува своята 50-та годишнина, ще се съсредоточим върху една концепция, която е белязала живота на малкия френски автомобил: 104 Peugette, създадена от голямото име в италианския дизайн, Pininfarina.
 
 
Peugeot 104 Peugette
 
 
Появата на концептуалния автомобил е свързана с отбелязването на 25 години сътрудничество между базираната в Сошо компания и дизайнера от Торино. И на автомобилното изложение в Женева през 1976 г. са представени още не един, а два прототипа.

Концепцията е базирана на 104 ZS, спортна версия на „малкото лъвче“ с 1,1-литров двигател с 66 конски сили.
 
 
Peugeot 104 Peugette
 
 
Но това няма нищо общо с градския автомобил. Тук се изправяме пред един кабриолет. В спецификациите на Pininfarina идеята е да се обърне внимание на младите клиенти чрез модел, който е едновременно спортен и достъпен

Първата версия се предлага с ролбар отзад и самостоятелно предно стъкло. Модел, който напомня за Panhard Dyna Junior от 50-те години на миналия век, особено на фона на плоските повърхности отпред и отзад. Но очевидно с много по-остри ъгли в духа на 70-те години.
 
 
Peugeot 104 Peugette
 
 
В действителност тази прилика между предната и задната част на концептуалния 104 Peugette, особено когато се гледа в профил, е свързана с индустриално ограничение: каросерията е симетричен, за да се ограничат разходите.

Така че панелите на тялото са взаимнозаменяеми. Такъв е случаят с предния и задния капак, както и с вратите. Това е начин да се намалят производствените разходи и най-накрая да се предложи модел, който е по-евтин от Peugeot 104, на който е базиран.
 
 
Peugeot 104 Peugette
 
 
Интериорът е минималистичен, с волан, три педала, лост за смяна на скоростите и четири „кубчета“, разположени върху арматурното табло за вентилация и инструменти.

Поглеждайки към седалките, втората версия на 104 Peugette разполага само с една. Тук е добавен допълнителен хоризонтален панел на каросерията, който запълва пространството за пътника, а предното стъкло е ограничено само пред шофьора.

Дали Peugeot 104 Peugette вдъхновява скорошните Monza SP1 и Monza SP2 на Ferrari? Не е невъзможно. Само дето малката френска кола, за разлика от красивата „италианка“, се стреми да бъде достъпна, а не ексклузивна. И в крайна сметка никога няма да види бял свят...


0 от 500