IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Финансови проблеми обричат едно „германско“ Ferrari на забвение

Бивш автомобилен състезател използва основите на Opel Omega B, за превърне Bitter Berlina в суперкола

По-рано тази година се сбогувахме с 90-годишния Ерих Битер. Ако не го познавате: той е бил активен автомобилен състезател, който след края на кариерата си се посвещава на усъвършенстването на моделите на Opel.
 
 
Bitter Berlina
 
 
Но какво представлява това усъвършенстване? Базирайки се на консервативни серийни модели, Битер създава автомобили с италианска визия като CD и SC. За съжаление, много от идеите му остават във фазата на проекта, най-вече поради липса на финансова подкрепа.

Такъв е и случаят с това превозно средство, което наскоро беше показано на изложението Retro Classics Bavaria 2023. Нека ви представим: Bitter Berlina от 1995 г.
 
 

Bitter Berlina
 
 
Това е седан с четири врати, който напомня отпред на Ferrari 456 GT от 1992 г. Отзад се открояват задните светлини на Calibra. И какво има между тях? Дръжките на вратите го издават. И поглед към богато тапицирания с кожа интериор. Тук Битер прегръща основите на Opel Omega B. Резултатът е изключително елегантен автомобил.

Въпреки че плановете за Bitter Type 3 Cabriolet са окончателно изоставени през 1992 г., Ерих Битер продължава да мисли за луксозен седан с четири врати, който следва стъпките на Bitter CD и Bitter SC.
 
 
Bitter Berlina
 
 
Тъй като седанът Bitter Type 3 (Type 4 / Diplomat) от 1989 г. се базира на шасито на Opel Omega A, е ясно, че наследникът трябва да потърси вдъхновение другаде.

Ерих Битер работи с дизайнера на Opel Хидео Кадама (той създава Corsa B). Британската компания MGA Developments междувременно изгражда прототипа на новия седан Type 3, базиран на Opel Omega B. Автомобилът е представен на автомобилното изложение в Женева през 1995 г. с каросерия в цвят шампанско и черен кожен салон.

Разбира се, колата получава задължителното луксозно оборудване с всички съвременни технологии. Мощта от 250 конски сили идва от 24-клапанов V6 3,0-литров двигател с турбокомпресор.
 
 
Bitter Berlina
 
 
През 1996 г. Bitter Type 3 е представена като Bitter Berlina с тюркоазен метален корпус и кремав кожен салон. В сравнение с модела от 1995 г., Berlina получава основен фейслифт с нов преден капак, брони, решетка, светлини и джанти. Това е автомобилът, който може да видите на снимките.

Модели като този демонстрират креативния характер на Ерих Битер и напомнят за неговото наследство. В крайна сметка ще трябва да се утешим с Opel Omega B MV6, тъй като планираният Omega V8 така и не стига до серийно производство, а плановете на Битер за изграждане на Berlina в търговски мащаб се провалят още в зародиш поради финансови неволи.


0 от 500