IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

GM обяви защо премахва Android Auto и Apple CarPlay от електромобилите си

Американският концерн обясни решението си със „съображения за безопасност“

Започвайки с Chevrolet Blazer EV, американския концерн General Motors няма да предлага Apple CarPlay и Android Auto за новите си електрически модели. А причината е „съображения за безопасност“, обявиха от ръкодството на базирания в Мичиган производител.


GM Android auto


Промяната в политиката беше обявена през април тази година, като автомобилният производител обоснова решението си, като отбеляза как информационно-развлекателната система Ultifi има поддръжка за планиране на маршрута на електрически модели и интеграция с полуавтономни технологии за шофиране като Super Cruise и Ultimate Cruise.

Майк Химче, изпълнителен директор на дигиталния кокпит за GM, обясни пред Reuters: „Имаме много нови функции за подпомагане на водача, които са по-тясно свързани с навигацията. Не искаме да проектираме тези функции по начин, който зависи от това дали човек има мобилен телефон.“

Мнозина в индустрията подозират, че истинската причина зад изгонването на Android Auto и Apple CarPlay е да се натрупат печалби чрез абонаменти. Изпълнителният директор Мери Бара по-рано заяви, че автомобилният производител се стреми да прави между 20 и 25 милиарда щатски долара годишно от цифрови абонаменти до 2030 г.

0 от 500
  • #7
    4 rate up comment 0 rate down comment
    Striker ( преди 4 месеца )
    Доста тъпоумно решение. Без Апъл кар? Е защо? Нека да я има като опция, пък те да си въвеждат каквито искат абонаменти.
  • #6
    8 rate up comment 3 rate down comment
    Имитатори ( преди 4 месеца )
    Във всички индустрии обикновено ако един от големите играчи направи някоя глупост, на следващата година всички я правят. Скоро очаквайте подобни изявления и от други производители, както и ценоразпис за всякакви безсмислени услуги. Облачни и с ИИ, разбира се.
  • #5
    2 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 4 месеца )
    *** ще са в шок-как ,кога???
  • #4
    14 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 4 месеца )
    съображенията са само едни и те не са за сигурност, а за повече пари. Искат да си продават навигациите по някакъв начин и Андроид Ауто им пречи на плановете. Стойка за телефон винаги е опция в автомобила, но и аз бих задраскал GM от списъка с желани автомобили дори само за тази неумност от тяхна страна.
  • #3
    16 rate up comment 5 rate down comment
    Мъка страшна ( преди 4 месеца )
    О, не, как сега пиещите соево лате с щипка канела ще могат да стигнат до най-близкия Старбъкс, където да заснемат Ютюб Шорт или ТикТок смучейки сламката Му? Имам предвид да караш кола без да диктуваш Туитове на Сири и без каката от Гугъл Мапс да ти избира музика от Спотифай, която да е в тон с ландшафта? О, Боже, Мой, каква диващина!
  • #2
    14 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 4 месеца )
    Ами хубаво аз премахвам GM от списъка ми за явтомобили.
  • #1
    8 rate up comment 7 rate down comment
    анонимен ( преди 4 месеца )
    Преди 5 години когато си купувах моята нова кола тогава и Тойота нямаха Андроид Ауто, изостаната марка се оправдаха тогава от съображения за сигурност!