IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Renault започва да намалява дела си в Nissan

Французите продадоха 5% от акциите, които ще бъдат придобити и анулирани от японския им партньор

Renault ще продаде 5% от дела си в Nissan, като това е първият етап от планираното намаляване на държаните от френската компания акции на базирания в Йокохама автомобилен производител – част от по-широкото ребалансиране на техния дългогодишен съюз.
 
 
Емблема на Renault
 
 
Решението на Renault, което ще доведе до отписване на 1,5 млрд. евро, ще представлява първият транш от поредицата от продажби на акции на Nissan, като крайната цел е делът на французите в техния партньор да бъде понижен до 15% от сегашните 43 на сто. За да постигне това Renault постави 28,4% от акциите си на Nissan в отделен тръст.

Двете компании финализираха в края на юли условията за преструктуриране на техния алианс след месеци на напрегнати преговори, целящи едно ограничено, но по-прагматично и гъвкаво партньорство.

Продажбата на акции на стойност около 765 млн. евро ще бъде извършена чрез обратно изкупуване на акции в сряда (14 декември), информира Renault. Капиталовата загуба от 1,5 млрд. евро ще се отрази на нетната печалба на компанията за годината, но няма да повлияе на оперативния ѝ резултат.

От своя страна Nissan заяви, че се е споразумял да придобие акциите, които Renault продава, като използва правото на първа оферта и че ще анулира тези придобити акции.

Японският автомобилен производител казва, че цената на придобиването ще възлиза на приблизително 119,95 млрд. йени (824,85 млн. долара). Nissan ще финансира трансакцията, като използва своите нетни парични средства.

Мярката е "в съответствие с ангажимента на Nissan за повишаване на възвръщаемостта на акционерите и капиталовата ефективност", изтъкват от компанията.


0 от 500
  • #7
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 4 месеца )
    Nissan, защото са много умни спряха разработките на ДВГ и сега ще купуват двугатели от Horse Project, новото предприятие на Renault и Geely. Рено поне ще правят електрички с Нисан и бензинки с Волво, вместо да скачат с главата напред в електрическата бездна, като японците.
  • #6
    0 rate up comment 1 rate down comment
    Бляк ( преди 4 месеца )
    Дори и да има глад за работа по сервизите на много места ще срещнете отрицателен отговор относно приемане на елхичка, мачка или ... това
  • #5
    0 rate up comment 2 rate down comment
    Плана в сила ( преди 4 месеца )
    Ние това отдавна го знаем, че Рено се включи в Нисан за да ги съсипе и съответно накрая да фалират. И ще го постигнат. Жал ми е за Митсубиши
  • #4
    0 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 4 месеца )
    Путин е виновен да знаете. Рендетата имаха страхотен пазар и производства в Русия. Този пазар беше единственият им шанс да не изчезнат. Да но трябваше да слушат политиците и сами да се самоубият с действията си. Тяхното поглъщане от някоя китайска марка или пълното им изчезване е въпрос на време да се случи. Скоро очаквам и другата държавна перачница ФолкСваген и тя да почне да разпродава активи. Всъщност колаборацията с Форд си е чиста форма на зависимот....
  • #3
    4 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 4 месеца )
    Ей, вагита. Не коментирайте Нисан, ами вижте дали сте загасили печките отвън, че ще умрат на комшията кокошките от немските дрънголници.
  • #2
    4 rate up comment 8 rate down comment
    А най-добре ще е ... ( преди 4 месеца )
    полудържавното недоразумение, наречено рено, съвсем да изчезне и да не пречи на Нисан/Митсубиши! Да си гледа там неуДачията - зер неудачници по света бол!
  • #1
    8 rate up comment 4 rate down comment
    Смех ( преди 4 месеца )
    Че какви средства има полуфалиралият Ниссан