IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Porsche 911 се изкачи на вулкан и постави световен рекорд

Специално подготвено купе достигна височина от близо 7000 метра

Porsche постави нов световен рекорд за изкачване на надморска височина за автомобили - 6734 метра. За да направи това, бяха необходими специално подготвени 911 Carrera 4S и международен екип, състоящ се от представители на Чили, Франция, Германия, САЩ, Канада и Швейцария.


Porsche


Автомобилите са подготвени от тима на RD Limited, собственост на френския състезател Ромен Дюма, като е използвано синтетично гориво на чилийската компанията Highly Innovative Fuels Global, която притежава завода Haru Oni.

Двете купета, наречени Дорис и Едит, запазват стандартния 3,0-литров боксер с 6 цилиндъра, развиващ 450 к.с. и 530 Нм, съчетан със 7-степенна механична скоростна кутия. Външния тим вид и конструкцията обаче са сериозно преработени, като те са получили пътен просвет от 350 мм, ръчни блокажи на диференциала, защита на дъното от арамидни влакна и устройство Porsche Warp-Connecter, разработено за моторните спортове, което създава механична връзка между колелата и чрез постоянното им натоварване подобрява сцеплението.


Porsche


Рекордът е поставен от Едит, която е управлявана от самия Дюма. Тази кола е по-лека и по-маневрена от Дорис, като е оборудвана с механизъм за кормилно управление (в терминологията на Porsche технологията се нарича Space Drive). Всичко това помогна на специално подготвеното 911 Carrera 4S да се изкачи по-високо от Unimog U 5023 (6694 м), който покори вулкана Охос дел Саладо през 2020 г.

Тогава експедицията на Матиас Йешке използва машини на Mercedes за транспортиране на оборудване и екипировка. Всъдеходите получиха специални гуми, подсилени лебедки и специална система, която позволяваше да се промени балансът на центъра на тежестта, докато се движат.


Още снимки от впечатляващото постижение на Porsche - вижт в галерията:


0 от 500
  • #1
    1 rate up comment 1 rate down comment
    MythBuster ( преди 4 месеца )
    "..като е използвано синтетично гориво на чилийската компанията Highly Innovative Fuels Global, която притежава завода Haru Oni." Предвид разхода на гориво, допускам че автомобилът е харчил около 3000лв/100км и то в оптимистичен сценарий.