IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Unimog покори най-високия вулкан в света

Моделът U 5023 се изкачи по-високо от някои алпинисти

Unimog покори най-високия вулкан в света

Unimog на Mercedes е известна от над 70 години със своите офроуд-способности легенда. „Универсалният моторен уред“ (Universal-Motorgerät), както е пълното му име, е първи избор при извършване на научни експедиции във всички точки и климатични зони на света. Наскоро един десетчленен екип с ръководител Матиас Йешке реши да изкатери най-високия вулкан в света – Охос де Саладо в Чили с два Unimog U 5023.

Unimog

Основната задача на екипа е била да инсталира система от четири аварийни предаватели по стената на вулкана. При спешен случай с всеки от тях може да се установи връзка с базовия лагер на Охос де Саладо и по този начин да бъде подобрена безопасността както на алпинистите, така и на изследователите.
Охос де Саладо е най-високият активен вулкан в света с височина от 6893 метра. Той се намира в пустинята Атакама, която е считана за най-сухата в света. Също така вулканът е част от известния Тихоокеански огнен пръстен.

Unimog

След като екипът достигна височинния лагер Амистад на 6100 метра надморска височина с двата Unimog U 5023 и монтира там четвъртия предавател, той се посвети на последната си задача – да подобри световния височинен рекорд за автомобили с гуми. Той бе постигнат с един от двата автомобила на височина 6694 метра. Досега нито един автомобил не се бе изкачвал толкова високо.

Двата автомобила са оборудвани със специални гуми, мощни лебедки и специални системи за изместване на центъра на тежестта от специалисти на музея на Unimog, партньорската фирма AS Söder и инженери от развойния екип на Unimog.

Unimog

Така екипът на Матиас Йешке не само подобриха своя рекорд, поставен през 2014 г. с Mercedes-Benz Zetros, но и поставиха абсолютен световен височинен рекорд за автомобили с гуми. Според Йешке двата автомобила са преодолели „изключително стръмните и скалисти пасажи благодарение на надеждна и отлична техника, изменящ се център на тежестта и гениални гуми и са транспортирали материала и оборудването до невероятна височина. Никога досега моторизирани височинни експедиции с два камиона не са достигали едновременно такава височина“.

Снимки: Unimog

0 от 500